Maturanti vyhořeli u matematiky, zhoršili se i v češtině

Ministerstvo školství dnes zveřejnilo výsledky písemných částí státních maturit. Tu studenti skládali z češtiny a poté z cizího jazyka nebo matematiky. A dopadli lépe než loni.

Ilustrační fotografie
reklama

Studenti do maturitního maratonu letos naskočili 2. května, kdy na ně čekala písemná část státních maturit. Všichni z více než 70 tisíc přihlášených studentů povinně skládali zkoušku z českého jazyka, poté si vybírali mezi cizím jazykem a matematikou.

Zkoušky z jazyků se skládaly ze dvou částí - ze slohové práce a didaktického testu. Studenti maturující z matematiky měli situaci zdánlivě lehčí, čekal na ně jen test. I tak si ji vybralo podstatně méně žáků než cizí jazyk, celkem jen 27 %, což je ještě o tři procenta méně než v loňském roce.

Didaktické testy opravoval centrální zadavatel maturit CERMAT, slohové práce si opravovali na školách sami. Většina studentů se výsledky testů od ředitelů škol dozvěděla už v pondělí, hodnocení slohových prací se dozví nejpozději v den ústní maturity. Ty na školách odstartovaly 16. května a potrvají do 10. června.

Letos byli maturanti úspěšnější

Největší problém měli žáci tradičně s matematikou. Letos test nezvládlo asi 23,2 % studentů, je to ale o něco méně než před rokem. Z cizích jazyků dopadla nejhůř němčina, u které propadlo asi 20,7 % žáků, druhá skončila ruština, kterou nenapsalo asi 8,9 % maturantů.

Z angličtiny letos u didaktického testu propadlo asi 5,7 % maturantů, naopak test z francouzštiny nezvládl jen jeden člověk a ze španělštiny dva.

Výsledky z českého jazyka letos dopadly hůř než loni, tentokrát u něj neuspělo asi 8,4 % žáků, před rokem to bylo přibližně o dvě procenta méně.

"Mírně horší výsledky v didaktickém testu z českého jazyka lze s vysokou pravděpodobností přičíst změně katalogu požadavků. Zejména pak změně otázek obsahující odborné termíny exaktně vypsané v katalogu. Od roku 2016 se u těchto termínů nepředpokládá jejich vysvětlení přímo v otázkách didaktického testu," říká ředitel CERMATu Jiří Zika. Lepší výsledek z matematiky zapříčinilo to, že si ji vybralo více gymnazistů.

Loni v písemných maturitách neuspělo 15,7 % středoškoláků. Největší problémy měli studenti jako už tradičně s matematikou. Tu nezvládlo téměř 24 procent všech maturantů. Téměř 20 procent selhalo v testu z němčiny. Češtinu nezvládlo 6,5 procenta žáků a angličtinu 6,3.

Témata: maturity | školství

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky