Švédský premiér chce dostat migranty do práce. Má tento plán

Švédský premiér Stefan Löfven při projevu proneseném v Gothenburgu oznámil, že jeho vláda připravuje iniciativu na vytvoření 5000 nových „nouzových" pracovních míst pro nově příchozí do země.

Přijímání uprchlíků do Evropy
reklama

Podle vládního návrhu bude 5000 nouzových pracovních míst vytvořeno orgány státní správy do roku 2020. „Existuje celá řada důležitých úkolů v rámci vládních agentur, které nejsou v současné době prováděny," řekl Löfven.

Löfven navrhuje, že by úkoly jako je archivování, vyplňování dokumentů, kopírování nebo digitalizace mohly spadat do působnosti nově přijatých státních zaměstnanců.

Premiér v té souvislosti varoval, že podle vládních údajů bude v zemi v příštích třech letech asi 30 tisíc nedostatečně vzdělaných lidí ve věku 39 let a více, kteří budou potřebovat zaměstnání.

Premiér připustil, že v této souvislosti bude vytvoření 5000 nových pracovních míst ve státní sféře nedostatečný počet, doufá však, že ostatní budou následovat státní příklad.

„Tady ukazujeme, že stát přebírá iniciativu. Tak doufejme, že obce, krajské rady a celá občanská společnost udělá totéž. Existuje také mnoho jednoduchých úkolů v rámci těchto oblastí, které je třeba provést," řekl Löfven.

Pohotovostní pracovní místa budou ošetřena běžným způsobem na základě kolektivních smluv. Pozice budou vždy vypsány maximálně na dva roky. „To je samozřejmě není celé řešení, ale je to součástí řešení," uzavřel Löfven.

Švédsko se momentálně potýká s 160 tisíc žadatelů, kteří přišli v roce 2015. Úřady už se nechaly slyšet, že asi polovinu z nich, tedy asi 80 tisíc vyhostí. Další migranti však i navzdory přísnějším pravidlům, přichází i v tomto roce.

Kvůli zvýšeným finančním potřebám, které plynou z nutnosti zařídit těmto lidem ubytování, je tamní rozpočet značně pod tlakem. Premiér Stefan Löfven už musel čelit slyšení v parlamentním ústavním výboru, v pátek ráno odpovídal na otázky týkající se řešení krize ve Švédsku.

Témata: uprchlíci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky