Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Máte rádi maso? Vědci varují před dalšími riziky

Maso, ilustrační fotografie
Maso, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Naposledy se o negativních zdravotních dopadech konzumace červeného masa mluvilo v souvislosti se zvýšením rizika rakoviny. Server Science Alert ale nyní s odkazem na výzkum vědců z Glasgowské univerzity upozornili na další možné zdravotní riziko – stárnutí organismu.

Projekt, který proběhl pod vedením vědců z Glasgowské univerzity, ukázal, že konzumace červeného masa spolu s celkovými špatnými stravovacími návyky vede ke zvýšení koncentrace fosfátů v krvi, což má za následek stárnutí organismu.

Ve výsledku tak tělo v takovém případě stárne rychleji a je starší, než by naznačoval chronologický věk člověka.

Studie zkoumala lidi z různých oblastí v rámci NHS Greater Glasgow – od nejchudších až po nejméně chudé. Výsledky naznačují, že zrychlené bioogické stárnutí a vysoká koncentrace fosfátů u nejchudších mužů přímo souvisí s tím, jak často konzumují červené maso.

Vysoká koncentrace fosfátů může krom stárnutí způsobovat také zdravotní komplikace, jako je zhoršení fungování ledvin a jejich chronické onemocnění. Jak server dodává, v minulosti již byla vysoká koncentrace fosfátů spojena s vyšší úmrtností, předčasným stárnutím cév a onemocněním ledvin.

Témata:  Maso

Související

Aktuálně se děje

3. července 2025 14:26

26. června 2025 11:13

20. června 2025 11:23

Kolik stojí rozvod? Češi za něj běžně zaplatí desítky tisíc, ale i víc než 100 tisíc korun

V České republice se ročně rozvede zhruba 20 tisíc párů. A i když je rozvod především citlivou osobní záležitostí, pro mnohé znamená i značnou finanční zátěž. O výši nákladů rozhoduje hlavně to, zda se manželé dokážou dohodnout, nebo se vše řeší u soudu. Analytici z Banky.cz připravili detailní přehled toho, co všechno může rozvod stát.

Zdroj: Tomáš Karas

Další zprávy