Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Máte rádi maso? Vědci varují před dalšími riziky

Maso, ilustrační fotografie
Maso, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Naposledy se o negativních zdravotních dopadech konzumace červeného masa mluvilo v souvislosti se zvýšením rizika rakoviny. Server Science Alert ale nyní s odkazem na výzkum vědců z Glasgowské univerzity upozornili na další možné zdravotní riziko – stárnutí organismu.

Projekt, který proběhl pod vedením vědců z Glasgowské univerzity, ukázal, že konzumace červeného masa spolu s celkovými špatnými stravovacími návyky vede ke zvýšení koncentrace fosfátů v krvi, což má za následek stárnutí organismu.

Ve výsledku tak tělo v takovém případě stárne rychleji a je starší, než by naznačoval chronologický věk člověka.

Studie zkoumala lidi z různých oblastí v rámci NHS Greater Glasgow – od nejchudších až po nejméně chudé. Výsledky naznačují, že zrychlené bioogické stárnutí a vysoká koncentrace fosfátů u nejchudších mužů přímo souvisí s tím, jak často konzumují červené maso.

Vysoká koncentrace fosfátů může krom stárnutí způsobovat také zdravotní komplikace, jako je zhoršení fungování ledvin a jejich chronické onemocnění. Jak server dodává, v minulosti již byla vysoká koncentrace fosfátů spojena s vyšší úmrtností, předčasným stárnutím cév a onemocněním ledvin.

Témata:  Maso

Související

Aktuálně se děje

4. srpna 2025 15:53

22. července 2025 20:21

EU chce zakázat spalovací auta ve flotilách půjčoven. Kancléř Merz návrh ostře kritizuje

Evropská unie chce zakázat autopůjčovnám a velkým firmám, aby od roku 2030 do svých flotil pořizovaly jiná auta než elektrická. Půjčovny, jako je Sixt nebo Europcar, by tak už za necelých pět let musely pro své klienty nakupovat výhradně elektrovozy. Informaci přinesl německý deník Bild. Záměr včera večer ostře kritizoval německý kancléř Friedrich Merz. Podle něj „zcela ignoruje to, co Evropa právě nyní potřebuje“.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy