Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Máte rádi maso? Vědci varují před dalšími riziky

Maso, ilustrační fotografie
Maso, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Naposledy se o negativních zdravotních dopadech konzumace červeného masa mluvilo v souvislosti se zvýšením rizika rakoviny. Server Science Alert ale nyní s odkazem na výzkum vědců z Glasgowské univerzity upozornili na další možné zdravotní riziko – stárnutí organismu.

Projekt, který proběhl pod vedením vědců z Glasgowské univerzity, ukázal, že konzumace červeného masa spolu s celkovými špatnými stravovacími návyky vede ke zvýšení koncentrace fosfátů v krvi, což má za následek stárnutí organismu.

Ve výsledku tak tělo v takovém případě stárne rychleji a je starší, než by naznačoval chronologický věk člověka.

Studie zkoumala lidi z různých oblastí v rámci NHS Greater Glasgow – od nejchudších až po nejméně chudé. Výsledky naznačují, že zrychlené bioogické stárnutí a vysoká koncentrace fosfátů u nejchudších mužů přímo souvisí s tím, jak často konzumují červené maso.

Vysoká koncentrace fosfátů může krom stárnutí způsobovat také zdravotní komplikace, jako je zhoršení fungování ledvin a jejich chronické onemocnění. Jak server dodává, v minulosti již byla vysoká koncentrace fosfátů spojena s vyšší úmrtností, předčasným stárnutím cév a onemocněním ledvin.

Témata:  Maso

Související

Aktuálně se děje

28. srpna 2025 11:51

Chat Control EU: nový zákon může ohrozit soukromí občanů i americké firmy

Dánsko, momentálně předsedající Radě Evropské unie, chce do konce roku na úrovni EU prosadit takzvaný Chat Control čili „šmírovací zákon“. Má zamezit sdílení dětské pornografie, ve skutečnosti by ale hlavně mohl závažně a přelomově připravit občany EU o soukromí. Zavedl by totiž automatické skenování chatů a e-mailů. Vlastně by tak prolamoval listovní tajemství, jedno za základních práv a svobod přiznaných České republice Listinou základních práv a svobod. 

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy