Kam na dovolenou? Tyhle země jsou podle Šándora bezpečné

Hostem pořadu Vaše téma byl bezpečnostní expert a bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby Andor Šándor. Vyjádřil se hlavně k bezpečnostním opatřením v Evropě a boji proti terorismu vůbec.

Ilustrační fotografie
reklama

Evropské státy po teroristických útocích v Bruselu hledají cestu, jak podobným tragédiím zabránit. V ulicích se objevili vojáci se samopaly, klíčové objekty zvýšily ostrahu. "Pokud se ale někdo rozhodne, že se odpálí v metru nebo na letišti, ani 20 ozbrojenců mu v tom nezabrání," uvedl Šándor.

"Terorismus tady byl, je a bude. Prostě ho nevymýtíme," pokračoval bezpečnostní expert. Bezpečnostní složky prostě nedokážou uhlídat všechno, nemají na to podle něj lidi ani finance. "Lidí, kteří nám chtějí ublížit, je mnoho, a lidí, kteří tomu mohou zabránit, je málo. Už tady je nesrovnalost," ilustroval příkladem.

"Ale pravděpodobnost, že se stanete obětí teroristů, je velmi malá. Další alternativa by navíc byla, že bychom nikam nejezdili a báli se vystrčit nos," dodal na druhou stranu Šándor. Hysterie po teroristických útocích je podle něj přehnaná a politici by ji měli trochu mírnit.

"Bez řešení příčin se navíc budeme točit v kruhu. Politici přitom pronášejí projevy, které by mohly být staré 20 let a nikdo nic nedělá," řekl bývalý šéf Vojenské zpravodajské služby.

"Nikdy vám nikdo nezaruší, že se vám nic nestane, ale něco se dělat dá," doplnil Šándor. "Už jen to, že jedeme do cizího města, vyžaduje větší obezřetnost. Nejdříve bych se podíval na webové stránky ministerstva zahraničí a některé další zahraniční. Riziko jde navíc snížit, já například v Londýně nebo Paříži jezdím taxíkem," vypočítal.

Evropské bezpečnostní složky podle Šándora situaci zvládají, vzhledem ke zmiňovanému množství prostředků. V Česku ale podle něj nebezpečí nehrozí ze dvou důvodů. "První je vnitřní. Máme tu sice asi 20 tisíc muslimů, kteří nejsou bezproblémoví, ale nejsou radikální," vysvětlil odborník.

"Ten druhý je vnější. Česko se příliš neangažuje v zahraničních misích a nedělá nic nebezpečného," doplnil. "Tahle pomsta byla vidět na Francii. Dlouhou dobu taky stála mimo a neangažovala se v různých invazích. Jakmile se ale začala na misích podílet, stal se 13. listopad," vyvozuje souvislost Šándor.

Bezpečnostní expert také dodal, že lidé by měli přestat situaci vnímat jako boj dobra se zlem. "Svět je krutej, o tom není pochyb. To, co se děje, není boj dobra se zlem, přestaňme to vnímat jako pohádku. Jsou tu lidé a státy, které mají vlastní zájmy, a to všechny ovlivňuje," prozradil zákulisní hru.

Řada dotazů diváků směřovala na letošní dovolenou. Oblíbené destinace v severní Africe Šándor nedoporučuje. Tunisko vůbec ne. Maroko má silnou pozici bezpečnostních složek. Tam bych se nebál. V Egyptě bych se určitě vyhnul Sinaji. Turecko přišlo o velkou část klientely z Ruska a udělá vše proto, aby svou rivieru před terorem ochránilo," vyjmenoval oblíbená místa českých turistů a s nimi spojená rizika.

"Pokud se lidé opravdu bojí, ať jedou na Slapy. Protože být jen zavřený v hotelu a bát se, to není dovolená," shrnul Šándor. "Musíme se prostě naučit žít s tím, že to není tak, jak to bývalo. To je prostě fakt," uzavřel.

Andor Šándor je bývalým náčelníkem Vojenské zpravodajské služby ČR a uznávaným odborníkem na otázky bezpečnosti, hrozby terorismu a krizový management. V současné době působí jako soukromý poradce v oblasti bezpečnosti.

Témata: dovolená

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky