Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podvod na Facebooku: Naletěli další lidé, mohou jich být stovky

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Policie rozkrývá obří síť podvodů na sociálních sítích. Počet podvedených půjde pravděpodobně do tisíců. Podvodníci prolomením hesla nejprve ukradnou majitelům účtů jejich identitu a pak oslovují jejich známé. Nejčastěji pod záminkou drobné pomoci žádají o peníze. Dalším trikem jsou pak schopni se dostat i k bankovním účtům uživatelů a celé je vybrat.

"Kamarád, co znám, mě na Facebooku požádal, jestli si může poslat na moje telefonní číslo kód k jeho spoření, že mu to nejde na jeho telefon a že by si potřeboval spoření převést na svůj účet. Ten kód jsem mu poslal," vypráví jeden z poškozených.

Nejúspěšnější byli podvodníci v Jičíně. Z účtu 33letého muže sebrali 600 tisíc korun. "Měl jsem tam 450tisíc plus ještě povolené přečerpání 155 tisíc. A to všechno šlo pryč," vypověděl podvedený muž. Ten, kdo s ním komunikoval, nebyl jeho kamarád, ale podvodník, který se za něj jen vydával.

Přes sociální sítě to nyní ve velkém podvodníci zkoušejí hlavně v královéhradeckém kraji. Třeba jen v Rychnově nad Kněžnou zkusili pod nejrůznějšími záminkami podvést 631 lidí.

"Může se jednat o podporu těžce nemocného nebo postiženého dítěte, případně o podporu na psí útulek nebo i o legendu, že se ocitl ve finanční nouzi, že je v restauraci nemá na zaplacení," vypočítává policejní mluvčí Ivana Ježková.Prosí o drobné, ale jejich cílem je něco úplně jiného. "Číslo účtu, heslo a potom také unikátní SMS kód, který je potřebný k dokončení bankovní transakce," dodala Ježková.

Policie teď jednotlivé případy prověřuje a snaží se zjistit, kolik důvěřivců takhle podvodníkům naletělo. Anketa v Hradci Králové však ukazuje, že většina lidí se nachytat nenechá.

Témata:  Facebook

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy