Multikulturalismus je obohacující. Kamenování a šaría je jen bublina. U Jílkové to vřelo kvůli migraci

Do ulic vyšly v sobotu stovky a tisíce lidí, kteří tak dávali najevo svůj nesouhlas s islamizací Evropy a přijímáním uprchlíků. Strach ve společnosti podle mnohých ještě více rozdmychávají některá vyjádření politiků, včetně samotné hlavy státu. Právě o tomto tématu diskutovali hosté v pořadu Máte slovo.

Michaela Jílková v pořadu Máte slovo
reklama

Nový předseda zelených Matěj Stropnický na začátku poukazoval na dva výroky Miloše Zemana. Jeden výrok se týkal toho, že neexistují umírnění a radikální muslimové, ale jen muslimové, druhý zahalování žen. To ale podle Stropnického odporuje faktu, že do Evropy před islámským státem utíkají statisíce muslimů. Kdokoliv do Česka přijde, musí podle něj dodržovat zákony, není proto třeba vyvolávat paniku. Podle šéfa zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynka Kmoníčka jde ale o starou citaci slov, která Zeman pronesl, ještě než se stal prezidentem, a umírněné muslimy potkal. Teď prý už ví, že existují i umírnění muslimové. Prý má dokonce v plánu navštívit mešitu.

Stropnický namítl, že jako premiér se musel s umírněnými muslimy potkat také, podle Kmoníčka měl ale tu možnost pouze v Maroku. „To, že něco neznám, neznamená, že to mohu odsuzovat," uvedl koordinátor kampaně Česko proti chudobě Tomáš Tožička s odkazem na Zemanovu inteligenci. „Jak může říct, že islám je anticivilizace? V té jeho becherovce je alkohol, který byl objeven Araby. Stejně jako algebra. To je ta anticivilizace, ve které žijí 2 miliardy lidí," oponoval. I to je ale podle Kmoníčka stará informace, protože Zeman už 10 let k becherovce netíhne. Aby mohli muslimové žit u nás, museli by podle Kmoníčka dodržovat tři zásady. „A to je odluka státu a církve, právo žen na svobodu a svobodu vyznání," uvedl.

Multikulturalismus není hrozba, ale bohatství

Stropnický si myslí, že problém je v tom, že Češi zavírají uprchlíky do detencí, nepřipravují je ale na to, co je v Evropě čeká. Na rozdíl od Německa, kde je adaptují a vzdělávají. To, že budou dodržovat místní zákony, pak podle něj musí zajistit policie. Aktivistka Táňa Bednářová připomněla, že v některých muslimských zemích vedle sebe žijí křesťané a muslimové v míru a s dodržováním pravidel nemají problémy. Multikulturalismus je prý bohatstvím, a ne hrozbou. Z asi 1,2 miliardy muslimů je podle ní jen „nula celá nula nula něco málo" extremistů.

Ekonom Lukáš Kovanda se nedomnívá, že by Češi byli xenofobové, v čemž mu dal za pravdu i Stropnický, zároveň je prý strach z uprchlíků do jisté míry přirozený. „Evropa s nimi má špatné zkušenosti. Podívejte se na Turky v Německu," řekl Kovanda s tím, že původně Němci v době Helmuta Kohla plánovali snížit počet Turků v zemi na polovinu. Dokonce jim za vycestování nabízeli 10 tisíc marek. Ale jen málokdo toho využil. Problém je prý totiž zbavit se migrantů, když už jsou jednou v zemi. Jenže podle Bednářové jde v tomto případě o lidi, kteří se chtějí vrátit a žít doma. Do Evropy pak utekli jen kvůli válce a chudobě.

„Asi 80 procent Turků v Holandsku soudí, že násilí IS je v pořádku," oponoval Michal Souček, podnikatel z Králík, kde měla vzniknout dům pro azylanty. Dodal, že se v Králíkách sice se žádným uprchlíkem nesetkal, přesto si prý ale lidé chtějí sami určit, kdo bude jejich sousedem a hostem. „Bojíme se o naše ženy, děti, seniory a o sebe," vysvětloval, proč vede iniciativu Ne azylovému domu. Tožička poukazoval, že v Česku žije půl milionu migrantů, většinou ekonomických, ať už jde o Vietnamce nebo tisíce muslimů, kteří jsou dobře začleněni.

Hází na nás kameny, na policii zápané lahve

Na to se ale ozval z publika Leoš Frank, řidič kamionu, který jezdí pravidelně do Calais. Tam prý s migranty nic neudělá ani silná francouzská policie. „Hází na nás kameny, řežou nám plachty. Po policii hází zápalné lahve. A když je dovezeme do Británie, dostaneme tam kvůli nim pokutu," popisoval své zkušenosti. Odlišně to vidí Václav Drozd, který pravidelně pomáhá uprchlíkům na Balkánu. Zkušenosti prý má veskrze pozitivní. „Tak pojeďte se mnou do Calais. Tam jsou dvacetiletí mladíci, kteří natahují ruku a říkají: tady nás živte," dodal Frank. Stropnický ale namítl, že je nutné zvážit i to, co mají lidé za sebou a čím si po cestě prošli. Přesto uznal, že to jak reagují migranti v Calais je špatné. „A proč prchají z Francie do Británie? To je snad ve Francii válka?" přisadil si Kovanda. „Jdou za svou rodinou nebo lidmi, které znají. To je lidsky přirozené," vysvětloval šéf zelených.

„Já mám jednu výhodu, žil jsem v muslimských zemích, učil jsem islám a žiju s muslimkou," uvedl Kmoníček. Když se ho moderátorka Michaela Jílková ptala, jestli se tedy nebojí, tak odpověděl: „Jí se rozhodně nebojím." Dodal, že ji zná i prezident a ani on se nebojí. Přiznal, že některé islámské země jsou bezproblémové, v jiných ale kvůli islámu panují rozkoly. I proto je podle něj nutné vyhnout se na jedné straně naivitě a na druhé xenofobii. Z pěti tisíc lidí na demonstraci se sice najdou dvě stovky těch, kteří budou křičet „víc než národ", ale většina lidí prostě jen cítí strach. Ale ne strach z uprchlíků, kteří tu ani nejsou, ale z nečinnosti evropských lídrů. Když denně přichází do Evropy 2 tisíce migrantů, nejsou prý potřeba žádné další informace, ale rázná akce.

Zemana nám v zahraničí závidí

Souček přiznal, že je rád, že má Česko Zemana za prezidenta. Poukázal třeba na to, že ho v zahraničí média citují, díky čemuž sem uprchlíci nechtějí. A ostatní země nám ho závidí. Tožička připomněl, že na pochodu je několik desítek milionů uprchlíků, z nichž většina skončí v Libanonu a Jordánsku. Právě tyto země je prý nutné podpořit, protože když se tak nestane, dojde k jejich destabilizaci a bude zle. Přijmout pár tisíc uprchlíků podle něj Česko klidně může. „Proč je nepřijme Bahrajn nebo Katar, kde se chystá mistrovství světa za 200 miliard? To už pak asi na uprchlíky nejsou peníze," rýpnul si Kovanda.

Podle Kmoníčka je to o počtech a o tom přijmout takové lidi, kteří se zemi hodí. „K udržitelnosti důchodového trojúhelníku potřebujeme 50 až 120 tisíc nových Čechů, kteří se nenarodili. Ale jsou to ti, kteří přichází po dálnici?" zajímá ho. Pomoc podle něj nepotřebují ti, kteří mají peníze, aby se dostali do Evropy, ale ti, kteří naopak zůstávají v uprchlických táborech na Blízkém východě.

Muslimové sem jdou šířit zlo

„Mícháte migranty a islám. V Králíkách máme migranty. Žijí ta, Ukrajinci, Vietnamci, měli jsme tu i Mongoly. Ale my mluvíme o nelegálních migrantech, mají jiné vyznání, jinou kulturu a jdou sem šířit zlo. A to my nechceme," má jasno Souček. Jílková mu připomněla, že do azylových domů by šlo jen ti, kteří tu budou legálně. „Jak to víte? Bojíme se, protože máme ženy a děti.." pokoušel se vysvětlit. „To oni mají taky," řekla mu Bednářová. „U nás je problém, že s námi nikdo nekomunikoval. Máte někde domov a z internetu se dozvíte, že vám tam nastěhují kdovíkoho. A vy byste té instituci věřil, že vás nepodvede?" trval na svém Souček.

Podle Stropnického mají strach především chudí, kteří mají zkušenosti, že jim vlády seberou peníze. A teď se bojí, že ponesou náklady. Podle Kovandy by příchod uprchlíků odnesli ti s nejnižšími příjmy, protože právě jejich pracovní místa by mohli zaplnit nově příchozí. Stropnický dodal, že integrace v Česku je dobrá, což dokazuje třeba půl milionu cizinců začleněných do společnosti. „Arabové jsou stejní lidé jako ostatní," uvedl. „Nemůžete tvrdit, že Arabové jsou stejní, podívejte se na chování Evropanů a Arabů k ženám," namítal jeden z diváků. „To je nafouknutá bublina," skočila mu do řeči aktivistka. „Bublina? Kamenování neexistuje? Šaría neexistuje?" oponoval divák. To ale ale podle Bednářové jen otázka extremistických skupin.

Stát se nejprve musí postarat o své lidi

Divák ji poslal na demonstraci, aby se zeptala lidí, čeho se bojí. Problém je prý také v tom, že zatímco na uprchlíky se posílají miliardy, čeští důchodci dostali přidáno jen 40 korun. Nejprve by se prý země měla postarat o své občany, pak o ostatní. Kovanda připomněl, že od roku 2000 spáchali největší útoky islamisté. Bednářová ale oponovala, že jen jedno procento teroristických činů spáchali muslimové. Kovanda opáčil, že z hlediska počtu mrtvých vedou islamisté.

Kamioňák Frank také zmínil, že němečtí řidiči otevřeně mluví o tom, že migrační vlna je řízená a placená ze Spojených států, které jsou „ve svrabu" a tak chtějí zničit Evropu. Stropnický ho odbyl s tím, že jde o konspirační teorie, k jejichž šíření přispívá právě i Miloš Zeman slovy o řízené migrací. Kmoníček se hlavy státu zastal a dodal, že migrace je řízena gangy převaděčů, kteří na ní vydělávají miliony týdně. Právě proti nim je prý třeba zasáhnout. Jinak proti Arabům prý nic nemá, i oni jsou prý lidé.

A co silvestrovské útoky?

Na konci pořadu přišla řeč i na silvestrovské útoky. „Když dáte Arabovi, který je zvyklý mlátit ženskou čtrnáctidenní kurz placený EU, nestane se z něj civilizovaný člověk. Šaría možná nebude, ale stačí se podívat, jak se země starají o své občany. Na silvestra se obtěžují ženy, policie mlčí a pak řekne, že není schopna ženy chránit, a na vlastní lidi na demonstraci vytáhne vodní děla. To vypovídá o vůdcích EU," rozčiloval se divák. Drozd, která uprchlíkům pomáhá na Balkáně připomněl, že na Oktoberfestu dojde ročně k většímu počtu sexuálních napadení, které nespáchali muslimové. Podle Stropnického jsou to excesy, které je třeba odsoudit.

Kmoníček dodal, že Evropa musí pomoc. „Ale nikdo po nás nemůže chtít, abychom pomohli tak, že sami zahyneme. Musíme se vyhnout xenofobii, naivitě a politické korektnosti," uvedl. V tom ho podpořil i Kovanda, který řekl, že Evropa nesmí budovat pevnost a házet migranty do jednoho pytle.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky