Norská sociálka odebrala další české dítě. Je vážně nemocné

V Norsku došlo k dalšímu velmi drastickému odebrání dítěte. Devítiměsíční holčička trpící od narození extrémně vzácným syndromem způsobujícím nefunkčnost ledvin, nyní dlouhodobě závislá na peritoneální dialýze a čekající na transplantaci, byla odebrána české matce a norskému otci, rodiče o tom byli vyrozuměni na Štědrý den. Barnevern uvádí údajně nedostatečně vyvinutý kontakt s dítětem, rodičům vyčetl také jejich z kontextu vytržené výroky o tom, že nechtějí, aby dítě trpělo. Nyní Barnevern trvá na převozu do oblastní nemocnice podle bydliště předvybraných pěstounů. Server EuroZprávy.cz na to upozornil lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský, který se odebíráním dětí norským sociálním úřadem aktivně zabývá.

Děti, ilustrační fotografie
reklama

Ve světě je známo jen několik desítek případů tohoto syndromu. Vzhledem k charakteristice a povaze onemocnění musí být dítě do okamžiku transplantace téměř permanentně v odborné péči a je závislé na každodenní mnohahodinové dialýze, která je navíc u novorozenců a takto malých dětí ojedinělá. Do okamžiku správné diagnózy také dítě s touto vrozenou vadou prochází vážnými bolestivými stavy.

S úředníky Barnevernu rodiče přišli do kontaktu pouze dvakrát, rodiče společně s dítětem úředníci údajně neviděli. Podnět na Barnevern poslal nadřízený zdravotních sester, když si rodiče stěžovali na přístup personálu během hospitalizace miminka v jedné z nemocnic, kterými dítě postupně prošlo. Ani ten rodiče s dítětem nikdy neviděl. Již dříve Barnevern rozhodoval o poskytnutí tzv. odlehčovací služby pro rodiče, pomoc ale rodině nepřiznal.

Barnevern doposud nepřipustil žádný odborný posudek a odmítnul se zabývat i zprávami ošetřujících lékařů i specialistky nemocnice. Ti potvrzují příkladnou péči rodičů i fakt, že dítě se díky jejich nasazení navzdory enormnímu zatížení dobře vyvíjí. Zásadní rozpory ve vyjádření Barnevernu a lékařů, kteří se o rodinu reálně starají, a lži konkrétní úřednice Barnevernu má rodina zdokumentované a Petiční výbor je má k dispozici.

Poslankyni Chalánkovou a Petiční výbor na podporu rodiny Michalákových rodiče kontaktovali před víkendem. Po seznámení se podklady a rozhodnutími Barnevernu Petiční výbor už o situaci informoval prezidenta republiky i premiéra Bohuslava Sobotku a předal jim příslušné dokumenty. Diagnózu, jména dítěte a rodičů ani místa jejich bydliště a odebrání dítěte Petiční výbor nesděluje z etických důvodů a s ohledem na právní bitvu, která nyní zdrcenou rodinu čeká. Holčička má české občanství.

Rodina momentálně bije na poplach, protože podle zpráv z nemocnice chce Barnevern dítě přesunout do jiné nemocnice kvůli větší blízkosti k pěstounům. Znamená to stanovení nového lékařského týmu, výživového poradce, fyzioterpeuta a dalších odborníků a to v situaci, kdy stávajícímu týmu trvalo 5 měsíců, než léčbu s ohledem na výjimečnost onemocnění nastavil správně a dítě stabilizoval. Rodiče podali okamžitou žádost o zastavení přesunu, Barnevern zatím neodpověděl.

„Všichni jsme v naprostém šoku. Po prostudování podkladů konstatuji, že Norsko překročilo veškeré hranice. Namísto pomoci rodině vyčerpané každodenní péčí o dítě se vzácným onemocněním, nejdříve miminko zavřeli na nemocničním pokoji bez možnosti kontaktu s rodiči a poté ho svěřili bez jakéhokoliv důvodu neznámým pěstounům. Tady už nejde jen o psychický teror dítěte, ale o přímé ohrožení jeho života. Doufám, že se konečně probudí všichni ochránci práv dětí u nás i ve světě, kteří se doposud zdráhali uvěřit, co se v Norsku děje. Neuvážený přesun dítěte do jiné nemocnice bez zajištění špičkové péče musí být okamžitě odložen," potvrzuje závažnost informací lékařka, poslankyně a mluvčí Petičního výboru Jitka Chalánková.

Vzhledem k velmi vzácné diagnóze potřebuje podle ní dítě dlouhodobou specilizovanou lékařskou péči a současně lásku svých rodičů. „Možnosti léčby v České republice již zjišťujeme," dodává Chalánková.

„Barnevern ohrožuje léčbu a život malého dítěte - to jen ukazuje naprostý diletantismus těchto lidí a absurditu situace, kdy o odebrání dětí rozhodují obecní úřady a centrální norská vláda na to jen hledí. Fascinuje mne, že Barnevern naprosto samozřejmě očekává, že rodiče darují dítěti ledvinu, ale nejsou mu dost dobří na to, aby byli dítěti mámou a tátou," dodal v reakci na informace získané od rodiny další mluvčí Petičního výboru právník Pavel Hasenkopf.

Právo kontaktu s dítětem má rodina stanoveno dvakrát týdně na jednu hodinu. Podle dostupných informací s přechodnou pěstounkou strávilo dítě jen několik hodin, než bylo vráceno kvůli svému zdravotnímu stavu. Trvalá pěstounka za dítětem pouze dochází do nemocnice. Rodiče si brali malou domů každý den, aby byla v domácím prostředí a měla i přes svou nemoc normální život v kruhu rodiny. V případě schválení odebrání krajskou komisí bude kontakt rodičů s dítětem omezen na v Norsku standardní 2 hodiny 4x ročně.

Petiční výbor zůstává s rodinou v kontaktu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky