Česko chystá obnovení hraničních kontrol. Kvůli obavám z terorismu

Česká republika se v souvislosti s migrační krizí připravuje na případné obnovení hraničních kontrol. Ministerstvo vnitra na jednání Bezpečnostní rady státu předložilo analýzu situace na hranicích s Rakouskem, zpracuje i možnosti pro hranice s Polskem a Slovenskem. Rada se zabývala také takzvaným protiteroristickým balíčkem, což jsou opatření, kvůli nimž by se musely měnit některé zákony. Ministr vnitra Milan Chovanec uvedl, že Česku aktuálně nehrozí teroristický útok.

Ilustrační fotografie
reklama

Vnitro se v analýze zabývalo tím, jakou infrastrukturu by Česko mohlo pro hraniční kontroly využívat. Po vstupu do schengenského prostoru se totiž nepoužívané celnice zrušily a prodaly nebo pronajaly. "My jsme dostali za úkol zmapovat ty zbytky, které stát vlastní - to znamená pozemky, které by šlo využít jako kontrolní stanoviště," uvedl Chovanec.

Vláda podle něj spíše uvažuje o využití mobilních přístřešků než o zpětném výkupu budov. Dodal, že na dnešním jednání se mluvilo o situaci na hranici s Rakouskem, u níž se předpokládá největší tlak v souvislosti s migrací. Ministerstvo nyní začne pracovat na analýze pro polskou a slovenskou hranici.

Bezpečnostní rada státu se podle Chovance zabývala také protiteroristickým balíčkem opatření, jejichž zavedení by si vyžádalo i zásah do platných zákonů. K obsahu balíčku se podrobněji nevyjádřil.

Většina z více než dvouhodinové debaty byla věnována reakci České republiky na migrační vlnu a případné hrozbě teroristického útoku. Chovanec vyloučil, že by Česko bylo aktuálně ohroženo, přesto však do konce roku zůstanou v platnosti opatření, která vláda přijala po teroristických útocích v Paříži. "Nemáme jednu jedinou informaci o tom, že by se něco takového mělo stát," uvedl Chovanec. "Česká republika v současné době nemá vyšší bezpečnostní stupeň rizika," ujistil.

Předmětem jednání byla také první část bezpečnostního auditu, který ministru vnitru zadal premiér Bohuslav Sobotka. Chovanec informoval o tom, že jeho součástí je zavedení čtyř stupňů ohrožení. Systém bezpečnostních stupňů především jasně stanoví rozsah opatření, která stát zavádí. Nejnižší je označen nulou, nejvyšší trojkou.

Vláda by měla o změně stupně rozhodovat na návrh Společné zpravodajské skupiny, která slouží jako protiteroristický orgán zpravodajských služeb. Za určitých okolností by mohl podle návrhu o zvýšení stupně rozhodnout ministr vnitra, vláda by potom ale musela jeho rozhodnutí do tří dnů potvrdit nebo stupeň zrušit.

Témata: Česko | terorismus

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky