Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Expert na terorismus promluvil o plánech IS. Na co se máme připravit?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: YouTube

Většina zahraničních bojovníků, která se přidá k Islámskému státu, je rekrutována a zradikalizována rodinou nebo přáteli. Bojovníci pocházející původně z křesťanských rodin pak patří mezi ty nejdivočejší, říká Scott Atran, expert na terorismus z Oxfordské univerzity.

Celkem 95 procent bojovníků ze zahraničí je naverbováno někým ze svého okolí. Asi 75 procent z nich zradikalizují přátelé, dalších 20 procent rodinní příslušníci. Atran tak popírá zažitý mýtus o tom, že k radikalizaci dochází ve velkém v mešitách. Odtud pochází asi jen dvacetina zahraničních džihádistů. Na rekrutování se podle něj ve velkém nepodílí ani anonymní náboráři a cizinci.

Dodal, že bojovníci Islámského státu pocházející z křesťanských rodin jsou ti „nejdivočejší bojovníci, které je možné najít". Uvedl to na setkání na téma „Zahraniční terorističtí bojovníci" pořádaném protiteroristickým výborem Rady bezpečnosti OSN.

Mluvil také o tom, že rekruti Islámského státu vidí připojení ke skupině jako „volání po slávě a dobrodružství, ke kterému se mladí chtějí připojit" a že džihád „jim nabízí způsob, jak se stát hrdiny".

Antropolog a expert na terorismus také dodal, že Islámský stát má jakousi „revolucionářskou přitažlivost", která se projevila i při Velké francouzské revoluci, při bolševické revoluci v Rusku nebo nástupu nacismu v Německu.

„Islámský stát představuje vůdčí a nejdynamičtější alternativní kulturu revolučního hnutí od druhé světové války, která má zároveň největší dobrovolnickou bojovou sílu od druhé světové války," cituje Atrana deník Daily Mail.

Atran svoje závěry částečně zakládá na výslechu zajatých bojovníků nejen Islámského státu, ale i fronty An-Nusra, která je napojena na Al-Káidu. Vůdci IS podle něj „rozumí dospívající mládeži lépe než vlády států, které proti džihádistům bojují".

Dodal, že vědí, jak mluvit se vzpurnými a idealistickými mladými lidmi, a že jsou velmi zběhlí v používání sociálních médií. Jejich cílem je zaměřit se na mladé lidi ve věku mezi 15 a 24. Vysvětlil také, že odpovědi Západu o tom, že skupina je špatná, protože seká hlavy a chce kontrolovat ženy, nejsou efektivní ani všeobecně přijímané.

Atran zdůraznil, že pařížské útoky, při kterých zemřelo nejméně 130 lidí, jsou nedílnou součástí herního plánu IS. „Neexistuje žádná změna v jejich hře. To byl prostě plán a bude to plán i nadále," myslí si expert. Teroristé se prý budou zaměřovat na snadné cíle, jako jsou kavárny, divadla a stadiony, protože pro vlády je nemožné všechna taková místa ochránit.

Jejich plán pak podle experta zahrnuje také znovuzatažení západních mocnosti do dění na Blízkém východě , protože „to způsobí jen chaos" a vrazí klín mezi muslimy a nemuslimy.

Témata:  Islámský stát

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy