Ubytujte si doma uprchlíky, my vám to zaplatíme, vyzývá město občany

Úřady v severoitalském městě Terst ležícím nedaleko slovinských hranic se rozhodly, že zaplatí místním obyvatelům 400 eur měsíčně, pokud otevřou dveře žadatelům o azyl. Město ubytovává migranty v hotelích a veřejných budovách, kapacity ale dochází, a Terst tak hledá jiná možná řešení.

Evropa zachraňuje uprchlíky
reklama

Podobná iniciativa už byla praktikována i v jiných městech včetně Turína a Janova. Podle serveru thelocal.it jde především o reakci na to, že naplňování dohod o přemisťování žadatelů o azyl z Itálie do jiných států velmi zaostává.

Plán vytvořilo město ve spolupráci s Charitou a Italským konsorciem solidarity (ICS). Každá rodina, která k sobě vezme dva žadatele o azyl na dobu maximálně šesti měsíců, získá měsíčně 400 eur za hlavu. Do města denně dorazí asi 700 uprchlíků.

„Jsme jedna z bran balkánské cesty. Terst, Udine a Gorizia, na celý region značně dopadá tíha přívalu migrantů, kteří přichází po pevnině," uvedl starosta Terstu Roberto Cosolini pro deník La Stampa.

Město, které má asi 200 tisíc obyvatel se migranty snaží umisťovat do internátních škol, hotelů, bytů i center určených pro migranty, i přesto musí žádat o pomoc místní rodiny. Kapacity totiž nestačí.

„Rodiny v tom nebudou samy. Pomůže jim i Charita a ICS," uvedla radní pro sociální politiku Laura Famulari. Ostře proti je anti-imigrantská strana Liga severu, která takový plán důrazně odsoudila. „Je to šílené," komentoval to politik Ligy severu Massimiliano Fedriga. „V podstatě nabízí 400 eur těm, kteří pohostí nelegální migranty," dodal.

Témata: Itálie | uprchlíci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky