Mouky z hmyzu bude v Itálii možné prodávat jen ve speciálně označených regálech. Rozhodla o tom dnes italská vláda, která schválila příslušné dekrety o regulaci prodeje těchto potravin. Výrobci, kteří chtějí tento typ mouky používat, budou na obalech svých produktů muset uvádět informace o zdravotních rizicích. Z mouky z hmyzu nebudou smět být vyráběny klasické italské potraviny, tedy pizza a těstoviny, píše agentura APA. Vládní nařízení ještě prověří Evropská komise.
Podle italské vlády je nutné, aby spotřebitelé měli při nákupu co nejvíce informací. Regulace se týká čtyř druhů mouky, vyráběné ze cvrčků, larev či sarančat. Výrobky obsahující tuto mouku budou muset být příslušným způsobem označené a na obalu mít vypsána možná zdravotní rizika spojená s konzumací.
"Kdo kupuje tyto výrobky, musí se dozvědět, že existuje riziko alergické reakce, které nyní nejsme schopni kvantifikovat," uvedl ministr zdravotnictví Orazio Schillacci.
Vládní výnosy také nařizují, aby mouky z hmyzu byly v obchodech prodávané ve speciálně vyznačených regálech.
Větší transparentnost uvítal šéf firmy Nutrinsect, který se výrobou potravin z hmyzu zabývá, José Francesco Cianni. Kritizoval ale "jasné negativní zabarvení", které schvalování výnosů doprovází. Nelíbí se mu ani omezení, podle kterého nebude možné používat mouku z hmyzu pro výrobu pizzy a těstovin. Podle Cianniho to odporuje unijním pravidlům.
Spotřebu potravin z hmyzu umožňují nařízení Evropské unie. Podle svazu italských zemědělců Coldiretti však italští spotřebitelé nebudou mít o takové potraviny velký zájem. Svaz poukazuje na průzkum, který si nechal udělat v únoru, podle kterého 54 procent Italů odmítá pojídat hmyz. Podobný názor dnes vyjádřil i ministr zemědělství Francesco Lollobrigida.
Témata: mouka, jedlý hmyz, Itálie
Související
2. dubna 2023 10:07
4. března 2022 16:08
4. března 2021 11:46
22. února 2021 11:30
21. listopadu 2017 15:20