Podvodníci okradli stát a firmy o půl miliardy. Stačil jednoduchý trik

Pražští kriminalisté jsou na stopě obřímu případu podvodů hlavně na státních institucích, ale i dalších firmách. Hovoří se o objemu až půl miliardy korun. Pro svůj podvod používají neznámí pachatelé neobvyklý trik.

Ilustrační fotografie
reklama

Kriminalisté pracují na případu podvodů s bankovními účty od druhé poloviny loňského roku, počet poškozených institucí neupřesnili. Protože smlouvy státních institucích musí být podle zákona povinně zveřejňovány na webu, nebylo pro podvodníky těžké se k nim dostat.

"Poté se podvodníci lstí zmocní písemností ke konkrétní obchodní transakci, na kterých pozmění důležité údaje, především bankovní spojení. Tím si zajistí, že peníze odeslané skutečnému dodavateli neskončí na jeho účtu, nýbrž na účtu právě těchto podvodníků," přibližuje trik pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Účty, na kterých peníze končí, samozřejmě podvodníci zakládají buď s falešnými, nebo rovnou padělanými doklady. "Peníze se pak na těchto účtech doslova ani neohřejí. Jakmile jsou totiž na tento účet poukázány, jsou obratem přeposlány na jiné účty v zahraničí," říká Hulan.

A jak se podle policistů takovým podvodníkům nejlépe bránit? Každý by si podle nich měl ověřit jakoukoliv změnu bankovního spojení svého obchodního partnera. Nejlépe třeba telefonicky u osoby, se kterou jednal již dříve.

"Určitou nápovědou, že by se mohlo jednat o podvod, je, že bankovní spojení uváděná neznámými pachateli nejsou registrována pro DPH, což lze také jednoduše ověřit v příslušné databázi," dodává Hulan.

Témata: CZK | podvod

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky