Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rath o rozsudku: Jsem rád, že byl zrušen trest smrti! Odvolám se

David Rath
David Rath
Foto: Mikuláš Křepelka, EuroZprávy.cz

Bývalý ministr zdravotnictví a bývalý středočeský hejtman David Rath byl ve čtvrtek odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody na 8 a půl roku a k propadnutí milionového majetku. Rozsudek si ovšem k soudu vyslechnout nepřišel, přesto se k němu vyjádřil.

Bývalý poslanec a středočeský hejtman David Rath je přesvědčen, že dnešní rozsudek soudu, který mu zatím nepravomocně uložil za korupci 8,5 roku vězení a propadnutí mnohamilionového majetku, byl dopředu připravený. Je rád, že byl zrušen trest smrti. Proti verdiktu se odvolá, zopakoval dnes Rath novinářům v Hostivici, kde žije a pracuje jako lékař. Svou advokátku zatím měnit nehodlá.

Podle státního zástupce Jiráta byl Rath součástí korupční mašinérie. Společně s manžely Petrem a Kateřinou (dříve Pancovou) Kottovými kasíroval úplatky od stavebních a zdravotnických firem, které se ucházely o zakázky na rekonstrukce a vybavení středočeských nemocnic.

Nad ostatními obviněnými kromě Lucie Novanské vynesl soud rozsudek už v dubnu. Rath a Novanská se dočkali až teď. Bývalý přední politik ČSSD dostal vůbec nejvyšší trest ze všech obviněných. Ve vězení by měl strávit 8,5 roku, o rok více, než manželé Kottovi.

Manažeři stavebních a zdravotnických firem dostali tresty okolo pěti let. Do vězení nemusí akorát Ivana Salačová. Protože spolupracovala s policií a pomohla rozplést korupční chobotnici, dostala jen podmíněný trest.  

Témata:  David Rath

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy