Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rath o rozsudku: Jsem rád, že byl zrušen trest smrti! Odvolám se

David Rath
David Rath
Foto: Mikuláš Křepelka, EuroZprávy.cz

Bývalý ministr zdravotnictví a bývalý středočeský hejtman David Rath byl ve čtvrtek odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody na 8 a půl roku a k propadnutí milionového majetku. Rozsudek si ovšem k soudu vyslechnout nepřišel, přesto se k němu vyjádřil.

Bývalý poslanec a středočeský hejtman David Rath je přesvědčen, že dnešní rozsudek soudu, který mu zatím nepravomocně uložil za korupci 8,5 roku vězení a propadnutí mnohamilionového majetku, byl dopředu připravený. Je rád, že byl zrušen trest smrti. Proti verdiktu se odvolá, zopakoval dnes Rath novinářům v Hostivici, kde žije a pracuje jako lékař. Svou advokátku zatím měnit nehodlá.

Podle státního zástupce Jiráta byl Rath součástí korupční mašinérie. Společně s manžely Petrem a Kateřinou (dříve Pancovou) Kottovými kasíroval úplatky od stavebních a zdravotnických firem, které se ucházely o zakázky na rekonstrukce a vybavení středočeských nemocnic.

Nad ostatními obviněnými kromě Lucie Novanské vynesl soud rozsudek už v dubnu. Rath a Novanská se dočkali až teď. Bývalý přední politik ČSSD dostal vůbec nejvyšší trest ze všech obviněných. Ve vězení by měl strávit 8,5 roku, o rok více, než manželé Kottovi.

Manažeři stavebních a zdravotnických firem dostali tresty okolo pěti let. Do vězení nemusí akorát Ivana Salačová. Protože spolupracovala s policií a pomohla rozplést korupční chobotnici, dostala jen podmíněný trest.  

Témata:  David Rath

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:15

Firmy mladé potřebují, to je dobrá zpráva pro čerstvé absolventy. Kolik si mohou vydělat?

Letošní rok je šance na zotavování ekonomiky, prorokují zaměstnavatelé. Je to mimochodem i dobrá zpráva pro letošní absolventy, protože jejich příchodu na pracovní trh by to mohlo pomoci. Většina firem totiž mladé zaměstnance potřebuje, zejména ty IT zdatné. 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy