Kalousek nadával Babišovi: Takový bordel!

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se během svého vystoupení v Poslanecké sněmovně pustil do ministra financí Andreje Babiše. Podotkl, že takový bordel jako dnes na resortu ještě nebyl. Přečtěte si jeho celý projev.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek a současný ministr financí Andrej Babiš
reklama

Dámy a pánové, ono to tak trochu obecně souvisí s tím tématem, o kterém jsem mluvil před chvílí. Když se na to díváme jednotlivě, tak je spousta dobrých důvodů, a když se na to díváme vcelku, tak člověk nestačí kroutit hlavou. Já osobně nemám žádné námitky proti věcnému obsahu tisku 512, je to transpozice evropské směrnice našich závazků, navíc to pokládám za fiskálně správný krok. Je to prostě pokračování nějakého trendu, který je tady od roku 2004, co se týče zdanění cigaret, doutníků a tabáku pro kouření.

Jen si dovolím připomenout, že jsme Poslanecká sněmovna, která má schvalovat vládě její návrhy, že jsme tady v červnu měli novelu zákona o spotřební dani týkající se tabáku. Pak jsme tady v červenci měli novelu zákona o spotřební dani týkající se biopaliv. Teď máme v červenci novelu zákona o spotřební dani týkající se tabáku. Vláda pravděpodobně s námi laškuje. Novela zákona o spotřební dani každý měsíc. Já jenom znovu zdůrazňuji, že je jenom jeden zákon o spotřební dani, že není zákon o spotřební dani týkající se tabáku, další zákon o spotřební dani týkající se paliv a třetí zákon o spotřební dani týkající se lihu. Je jeden jediný zákon o spotřební dani týkající se tabáku, paliv a olejů a lihu.

A když jsme projednávali tisk 417 a pan poslanec Rais a já jsme načetli pozměňující návrhy týkající se biopaliv, tak pan ministr financí se strašlivě rozčiloval a říkal "To sem vůbec nepatří. Tohle je zákon, který se týká tabáku!, a to patří do zákona, který se týká biopaliv.", což byl samozřejmě nesmyslný argument, protože máme jenom jeden zákon, který se týká všech komodit zatížených spotřební daní. Kdybych tuhle nesmyslnou argumentaci pana ministra financí přijal za svou - znovu říkám, že je nesmyslná - tak bych se chtěl zeptat "A co máme teď?".Teď máme novelu týkající se tabáku, tak jako jsme měli v červnu tu novelu týkající se tabáku.

Obě dvě ty novely musí vstoupit v účinnost a v tomto případě já i doufám, že vstoupí, protože je věcně pokládám za správné. Musí vstoupit v účinnost k 1. 1. 2015 - pardon, 15 máme teď, děkuji - k 1. 1. 2016. To znamená, máme tady tři novely zákona o spotřebních daních, z nichž dvě se týkají tabáku, a obě dvě musí vstoupit v účinnost k 1. 1. 2016, a já se chci zeptat pana ministra, proč si z nás dělá legraci. Proč tímto způsobem opovrhuje prací Poslanecké sněmovny.

Proč trvá na tom, že dvě stejné věci týkající se tabáku a jednoho zákona musí samostatně procházet legislativním procesem a proč musí mít na to ministerstvo - teď si půjčím, pane ministře, vaše včerejší slovo - proč musíte mít na tom ministerstvu tak strašlivý bordel!, protože takovýhle bordel tam ještě nikdy nebyl! Vždycky bylo to ministerstvo schopno navrhnout to v jedné novele.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky