Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchodci mají problém. Jde jim o život?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Řada seniorů se za zdmi ústavů, do kterých nikdo nevidí, setkala s týráním. Podle organizace Život 90 se ale odtud často nikam nedovolají a odhalí se proto jen 15 procent případů.

Jaroslav Červenka z Prahy si ve svých vzpomínkách na pobyt v ústavní péči posteskl například nad tím, že v jídle prý nebyla skoro žádná zelenina a na chodbě páchla moč. Řekl to serveru Aktuálně.cz s tím, že klienti ani nemohli na čerstvý vzduch a sprchovat se směli jen jednou týdně. "Nikdo nám ani nevysvětlil, jaké léky musíme polykat a proč," popisuje podle serveru muž osm otřesných měsíců v lázních Letiny u Plzně.

Podobných případů je mnohem víc, většina ale nikdy nespatří světlo světa. Odborníci odhadují, že se na veřejnost dostane jen patnáct procent z nich, neboť se řada činů odehrává za zdmi ústavů, do kterých nikdo nevidí.

Podle šéfa seniorské organizace Život 90 Jana Lormana se ale situace zlepšuje. Na krizovou telefonní linku, kterou Život 90 zřizuje, se v první půlce letošního roku dovolalo 204 seniorů. Všichni měli problém s týráním.

"Lidé mají odvahu volat stále častěji," řekla serveru sociální pracovnice linky Gabriela Knápková. V polovině případů se senioři ozvali kvůli psychickému týrání, v jedné pětině případů šlo o kombinaci psychického a fyzického týrání. Jinde se jednalo o zanedbávání péče. 

Na krizové lince se odborníci snaží zprostředkovat kontakt se sociálním úřadem, právní poradnou nebo psychologem. Jindy mohou oddělit seniora od agresora.

Témata:  důchodci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 11:39

Předpověď počasí na noc a středu 17. dubna

Mezi tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad východním Atlantikem k nám bude nadále proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy