ČT schytala ostrou zahraniční kritiku. Podívejte se

Světová média zaujala nová reality show České televize Dovolená v protektorátu. Reakce na program však není vždy pozitivní. Izraelský deník The Times of Israel českou veřejnoprávní televizi nešetří. „To má být zábava?“, ptá se.

Ilustrační fotografie
reklama

Dovolená v protektorátu podle deníku schytala zásadní kritiku od odborníků, kteří přemýšleli, „co by mohlo být zábavného na sledování lidí zastrašovaných (hranými) německými vojáky a nacistickými informátory".

O pořadu deník mluví jako o show, ve které tři současné generace bydlí na farmě v oblasti, která byla známá jako „Protektorát Čechy a Morava". „Ve skutečnosti jde o zřízení vedené etickými Čechy-loutkami, které ovládalo Německo po okupaci Československa v březnu 1939," píše izraelský deník.

Hlavní myšlenkou je prý „zřejmě zjistit, jestli může rodina vyhrát hodnotnou cenu tím, že vydrží žít celé dva měsíce za podobných podmínek, ve kterých žili lidé za války".

„naštěstí pro rodinu s nimi nebude zacházeno jako s 82 309 Židy, kteří žili v Protektorátu podle amerického muzea holocaustu a kteří byli nacisty deportování do koncentračních a vyhlazovacích táborů, nebo byli zabiti kolaboranty z Československa nebo jiných zemí," ostře se do České televize pustil deník, který připomíná, že během holocaustu zemřelo asi 71 tisíc Židů, kteří v Protektorátu žili.

„Lidé vědí, co se dělo a jak to bylo zlé. Co budou dělat dál? Big Brother z Osvětimi?" cituje deník jednoho kritika.

Deník také cituje režisérku pořadu Zoru Cejnkovou, podle které nemá v pořadu jít o zneuctění těch, kteří v době okupace trpěli. Zároveň si prý byla vědoma, jak je toto téma kontroverzní. Pořad se rozhodla točit jen v případě, že budou dodržena etická pravidla a historické zkušenosti.

Deník se také ptá, jestli realita v televizi nezašla příliš daleko. „Vypadá to, že tentokrát ano – alespoň v České republice, v zemi, která je podle velvyslance pro otázky holocaustu a boje proti antisemitismu Jiřího Šitlera 'hrdá na své přátelství k Izraeli a historicky nízkou úroveň antisemitismu... a která respektuje osudy obětí šoa'," dodává ironicky izraelský deník.

O pořadu informovala známá a velká média včetně deníků The New York Times, The Telegraph, The Guadian, nebo stanic ABC a NBC.

Témata: česká televize

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky