Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Norská sociálka opět v akci. Barnevern bere i švédské děti

Tomáš Zdechovský /KDU-ČSL/
Tomáš Zdechovský /KDU-ČSL/
Foto: KDU-ČSL

Do Norska se každý rok stěhuje stále více švédských rodin za účelem získání dobře placené práce. Každý rok ale norská sociální služba Barnevernet zvyšuje počet pěstounských domovů a stále více švédským rodinám odebírá děti. Poukázal na to pro EuroZprávy.cz lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský, který se ptá: Opravdu jsou seveřané tak špatnými rodiči nebo si úředníci norské sociálky jen zasedli na cizince?

V první řadě bych rád zdůraznil, že nejde o žádný aprílový vtip. Alergie Švédů na Norsko a jejich sociální systém je v médiích velmi viditelná. Desítky reportáží, článků a tisíce blogů varujících „chudší" Švédy před prací v Norsku se bohužel staly běžnou součástí švédské společnosti.

I švédští rodiče jsou falešně obviňováni z věcí, které nikdy neudělali a nemají možnost své děti vídat. Důvody odebrání jsou často bizarní, tak jako v kauze dětí Evy Michalákové. Z těch, které mám k dispozici, jsou to často upozornění učitelek ve škole a školce nebo od sousedů. Proto se švédští rodiče, kterým odebrali v Norsku děti, rozhodli spojit a bojovat proti norskému Barnevernetu společně.

Situaci mají jako přes kopírák stejnou jako paní Michaláková. Když je jim to umožněno, vídají své ratolesti pouze pod dohledem a vzácně je to více než 2 hodiny 2x ročně. Ve většině případů (6 z 10 rodin) děti z jedné rodiny jsou odděleny a poslány do různých pěstounských domovů nebo institucí. Dětem není dovoleno mluvit švédsky u svých pěstounů, ve škole nebo při návštěvě svých rodičů. Dětem není dovoleno učit se o své vlastní kultuře, nesmí se vídat se svými prarodiči ani širší rodinou.

Filmů z odebírání dětí přibývá

Děti jsou traumatizovány už způsobem, jakým je Barnevernet odnáší z rodin bez jakékoliv účinné pomoci. Sociální úřady řeší vše přes policii. V poslední době se však řada rodičů rozhodla říci ne tamnímu systému a nepodrobit se jeho diktátu. Umisťují videa na sociální sítě a volají po tvrdé odvetě švédských úřadů.

Ty už opakovaně upozornily na to, že Barnevernet vydává falešné psychiatrické diagnózy na rodiče i děti, vyhrožuje rodičům i dětem, aby mlčeli o tom, jak instituce poškozuje rodinu. Barnevernet zneužívá děti a rodiče, způsobuje dlouhodobé psychické trauma členům rodiny. Vydává děti na otevřený trh, kde jim hledá nové pěstounské domovy v komunitě. Tímto odvětvím zvaným Barnevernet, proteče ročně přes 4 miliardy norských korun.

Švédové také upozorňují na to, že pěstounské domovy jsou velmi dobře placeny za přijetí dítěte a v mnoha případech dochází k sexuálnímu zneužívání nebo bití ze strany pěstounů, což je Barnevernetem přehlíženo, když se dítě obrátí o pomoc.

V mnoha případech jsou odebíráni přímo novorozenci matkám z porodního sálu, bez jakéhokoli vysvětlení a bez toho, že by Barnevernet rodiče předtím nějak vyšetřoval a zjišťoval jejich schopnost být rodiči. Stačí k tomu jen fakt, že matka je neslyšící a tak nebude moci v případě brekotu dítěte v noci k němu vstávat. Švédští rodiče také přišli s tvrzením, že v mnoha případech je jim řečeno, aby se již novorozence nepokoušeli získat zpět a mají jej považovat za nenarozené.

Když se rodiče přihlásí o navrácení dětí u soudu, soudci neberou v úvahu důkazy předkládané rodiči o nepravdivosti tvrzení Barnevernetu. Pokud jsou dovoleni svědci, je jim zřídkakdy dovoleno mluvit více než 10-20 minut, pokud je však svědek povolán Barnevernetem, je mu dovoleno mluvit, jak dlouho úřad uzná za vhodné, i hodinu a více. Nejsou respektovány konvence o lidských právech a většina rodin své případy prohrává.

Švédští rodiče i politici chtějí změnu

V prohlášení švédských rodičů adresovaném evropským a švédským politikům se uvádí:

Toto se musí změnit! Potřebujume zahájit kroky proti Barnevernetu! Pomozte nám s tímto bojem o navrácení švédských dětí do jejich švédských rodin! Norsku by nemělo být dovoleno brát děti cizích národností a dělat z nich Nory! Norsku by nemělo být dovoleno zneužívat švédské děti a nemělo by mu být dovoleno dávat švédské děti na adopci do norských domovů! My jako švédští rodiče se svými dětmi, které nám unesl Barnevernet, vyzýváme EU a naši zemi Švédsko, aby naše děti přivedli zpátky do Švédska! Naléhavě vyzýváme EU a Švédsko, aby se postavili proti zneužívání dětí pod záminkou "péče" norského Barnevernetu!

Mnoho rodičů se neodvažuje se svým případem přijít a veřejně o něm mluvit o tom, co se jim stalo, jelikož je jim ze strany Barnevernetu vyhrožováno, aby mlčeli. Mnoho z nich se již po letech tlaku a bolesti vzdalo. Několik z nás se odvážilo jít na veřejnost, ale my, kteří jsme se odvážili podepsat tuto výzvu a jít na veřejnost se svými jmény, mluvíme i za tu stovku švédských rodin, které jsou umlčeny a nenašly zatím dost odvahy tak učinit. Toto již není individuální případ, ale přechází to v pronásledování rodin úřadem a my toto změníme - nikdy se nevzdáme!

Až Vám tedy bude paní ministryně Marksová tvrdit o tom, že něco v rodině Michalákové nebylo v pořádku, vzpomeňte si na tento článek. Pravda se nedá vyměnit za peníze z Norských fondů ani za tuny lososů. Norové často ve svých rozhodnutích chybují a o tom jsem stále více přesvědčen.

Tomáš Zdechovský

Témata:  Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) odebírání dětí sociálním úřadem

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy