Tyto potraviny sníží riziko Alzheimerovy choroby

Zdravou životosprávou je možné předejít i takové nemoci, jakou je Alzheimerova choroba. Podle nejnovějších výzkumů nám správná strava pomáhá jako prevence a to asi ve třetině hrozících případů onemocnění.

Cherry rajčata, ilustrační fotografie
reklama

Podle České Alzheimerovské společnosti nemocí trpí v současnosti 140 tisíc Čechů a se stárnutím populace nemocných přibývá. V roce 2050 jich může být v Česku 225 tisíc. Proto je skladba jídelníčku pro tělo důležitá.

Následující potraviny podle vědců pomáhají jako prevence proti Alzheimerově nemoci a zvýšují výkon mozku. Jedná se vlastně o dietu, která by podle expertů měla být bohatá na kyselinu listovou, omega-3 mastné kyseliny, a vitamin E.

"Lidé, kteří dodržují tuto dietu důsledně, získají v průběhu let tu nejlepší ochranu. Jinými slovy, vypadá to, že čím déle se člověk takto stravuje, tím menší je riziko vzniku Alzheimerovy choroby," řekl profesor Morris, který se účastnil nejnovějších výzkumů.

Zelená listová zelenina

Špenát, listový salát, rukola, kapusta – to všechno obsahuje látky, které podporují funkci mozku. Například vitamin B6 a kyselinu listovou.

Ořechy

Jsou důležitý zdroj antioxidantů, vitaminu E a omega-3 mastných kyselin. Vitamínu E zmírňuje projevy stárnutí mozku.

Fazole

Fazole stabilizují hladinu cukru v krvi a tím jsou prospěšné pro náš mozek. Jsou užitečným zdrojem draslíku, železa, kyseliny listové, fosforu a zinku.

Borůvky

Podle studie jsou borůvky ať už mražené nebo čerstvé velmi vhodné pokud jde o ochranu mozku v souvislosti se stárnutím.

Celozrnné výrobky

Snižují riziko srdečních onemocnění a tím podporují i činnost mozku. Takže bílý chléb vyměňte raději za tmavé pečivo a obyčejné těstoviny za ty celozrnné, tělo vám to jistě vrátí.

Ryby

Například losos je nezbytný pro funkci mozku. Tato ryba je bohatá na Omega-3 mastné kyseliny. Navíc je zdrojem vitamínu D, nedostatek tohoto vitamínu se často spojuje s poškozením paměti. Místo lososa odborníci doporučují i makrely, sledě nebo sardinky. Tučné ryby prokazatelně snižují riziko Alzheimera, ale i mrtvice.

Olivový olej

Působí proti ztrátě paměti a je ideální potravinou proti vzniku Alzheimerovy nemoci.

Voda

Stejně jako každý orgán potřebuje pro správné fungování vodu, tak ho potřebuje i mozek. Voda je skutečný základ.

Víno

A nakonec to nejlepší. Dvě deci vína denně prospívají našemu mozku, ale i celému tělu, tvrdí vědci.

Při této "dietě" je třeba omezit takzvané nezdravé potraviny. To znamená jíst méně než jednu polévkovou lžíci másla denně. Omezit smažená jídla a fastfoody na méně než jednou týdně. Sladkosti také nejsou podle nejnovějších výzkumů vhodné. Častá konzumace červeného masa v rámci výzkumu, nedopadla jako prevence alzeimera vůbec dobře.

Témata: potraviny | Zelenina

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky