Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

MPO podpoří malé a střední podniky novým programem na úvěrové záruky

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ve spolupráci s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou (ČMZRB) připravilo nový program "Záruka 2015 — 2023" pro poskytování záruk za úvěry pro malé a střední podniky. V prvních letech programu bude moci tento fond zaručit úvěry až do výše 5,3 miliardy korun. Žádosti o záruky přijímají pobočky ČMZRB od dnešního dne.

Nový program navazuje na předchozí úspěšný národní záruční fond, který podpořil v letech 2007 — 2014 celkově 5800 podnikatelů zárukami ve výši 15,8 miliardy korun. V letech 2015 až 2023 bude záruční fond plnit doplňkovou funkci k programům podpory podnikání financovaných z fondů EU. Budou jím tak moci být podpořeni i podnikatelé ze sektorů a regionů, kteří nemají možnost dosáhnout na prostředky z evropských zdrojů (například menší podnikatelé z hlavního města Prahy).

"Hlavním cílem programu Záruka je podpořit přístup zejména malých a středních podnikatelů k bankovním úvěrům, což jim pomůže v realizaci jejich projektů. Menší firmy mají omezenější možnosti zajištění úvěrů a všeobecně horší přístup k nim než firmy velké. Právě proto jsou záruční programy pro rozvoj malých a středních podniků tak významné," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

V rámci programu budou podnikatelům poskytovány záruky až do 80 % jistiny zaručovaného úvěru, jehož výše může činit až 30 milionů korun. Záruky k úvěrům do výše 10 milionů korun budou ČMZRB vyřizovány ve zjednodušeném režimu.

"Zcela novou formou podpory bude záruka za úvěry sociálním podnikatelům, kterým budou poskytovány i finanční příspěvky až do výše 10 % zaručovaného úvěru, ale maximálně do 500 000 korun," doplnil náměstek ministra pro sekci EU fondů Tomáš Novotný.

Text výzvy, formuláře žádostí a pokyny pro žadatele jsou k dispozici na webu ČMZRB.

Témata:  firmy Ministerstvo průmyslu a obchodu

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy