Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nemáte doma měřák tepla? Hrozí vám obří pokuta až 200 tisíc!

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Až 200 tisíc korun - takovou pokutu může dostat ten, kdo nebude mít od Nového roku naistalovány v bytech měřiče tepla. Nově se totiž bude podle zákona za takzvané dálkové teplo platit podle skutečné spotřeby každého bytu a ne podle jeho velikosti, jak je tomu doteď.

Měřič tepla by měli mít doma všichni ti, kteří bydlí v bytě vytápěném centrálně ze společného zdroje. A to ze zákona. Firmy, které je instalují, mají ale plné diáře.

Varianty jsou dvě - Je možné mít měřák na každém radiátoru. Každý takový přístroj vyjde zhruba na 500 korun a životnost má 10 let. A nebo nainstalovat měřák jediný, pro celý byt. Na to ale většina bytů není uzpůsobena.

Řada lidí už měřiče tepla má. A prý se s nimi dá i ušetřit. V některých případech je ale domluva na instalaci měřáků zkouškou sousedských vztahů.Stejně jako v jednom z domů na pražském Zahradním městě, kde někteří nájemníci měřáky prostě odmítají a ohánějí se paragrafy. Jenže to by je mohlo podle právníka vyjít draho. Strop pokut je totiž až na sumě 200 tisíc korun.

Témata:  energetika

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy