Politik vzkazuje Čechům: Nebojte se tak islámu, máte větší problémy

Teroristické organizace a radikální muslimové stále intenzivněji šíří svou propagandu v Česku, nejčastěji díky sociálním sítím. Následkem je zvýšené nebezpečí teroristických útoků, upozornilo Vojenské zpravodajství. Dva členové výboru pro bezpečnost o problému diskutovali v pořadu Události, komentáře.

Ilustrační fotografie
reklama

"Rozhodně není dobré to podceňovat," myslí si Martin Lang, poslanec hnutí Úsvit. "My v Úsvitu už jsme na jaře před volbami do Evropského parlamentu varovali před nebezpečím radikálního islamismu a náboženských fanatiků - tenkrát nám všichni nasazovali psí hlavu a tvrdili, že jsme xenofobové, teď je napříč politickým spektrem slyšet to, co jsme tenkrát říkali," dodal.

Ivan Gabal, poslanec KDU-ČSL, nepovažuje hrozbu islamismu za tak zásadní problém. "Pro Českou republiku jsou korupce, mafiáni, kmotři, korupce soudců a prokremelsky orientovaní politici řádově větší bezpečnostní rizika než islámský extremismus," řekl.

"Tyto problémy tu jsou a v tuto chvíli možná Českou republiku pálí víc, nicméně až problémy s radikálním islámem dojdou do České republiky, a nevidím moc důvodů, proč by dojít neměly, tak to bude mnohem palčivější problém," oponoval Lang. Pokud se má prý ČR začít bránit, je lépe začít dříve než později.

Ať se chovají podle našich pravidel

Gabal si myslí, že pokud Češi podlehnou anti-islámskému cítění dříve, než se v zemi objeví reálné riziko spojené s islamismem, přivolají si ho na sebe sami. "Jestliže se budeme bavit o aktivní politice proti islamismu, já si myslím, že ten radikální anti-islámský postoj ho vlastně posiluje," dodal.

"Musíme si přestat hrát na to, že jsme obrovsky tolerantní a budeme vítat každého s otevřenou náručí," řekl Lang. "Když tady chcete žít, my vás samozřejmě rádi uvítame. Ale budete se chovat podle našich pravidel a podle našich tradic," dodal.

Podle Gabala je signálem úspěšné imigrační politiky integrace imigrantů. Islámské komunity v České republice podle něj nejsou radikalizované. Za důležitější považuje přípravu bezpečnostních složek na případné útoky bojovníků Islámského státu, vracejících se do Evropy.

"Ale z toho nevyplývá, že bychom tady měli vytvářet atmosféru, ve které se imigranti budou cítit ohroženi či marginalizováni," vysvětlil. Chybou, kterou udělalo Německo vůči Turkům a Velká Británie vůči Pakistáncům, podle něj bylo právě odsunutí přistěhovalců na okraj společnosti.

Nejsme pod tlakem imigrace islámských komunit

Lang ale zdůraznil, že imigranti také musejí projevit o integraci zájem. "Já se obávám, že ti radikální tuto potřebu nemají. Oni si chtějí žít po svém, podle svých pravidel, a my máme být těmi, kdo to respektují - oni naše pravidla respektovat nechtějí," řekl.

"My se nebudeme tvářit, že tady nemáme radikální islamismus. Když se podíváme na stránky Sharia 4 Czechia, tak tam je jasně uvedeno, že islám je nadřazené náboženství a že nás ostatní je potřeba prakticky vybít," dodal.

Podle Gabala jsou ale stránky jako tato pouhé strašení, podle kterého se zdejší islámské komunity nechovají. Problém západní Evropy vidí v tom, že tam bylo islámským komunitám dovoleno žít po svém. "Toto není náš případ, my tu nic takového nemáme a nejsme ani pod tlakem imigrace těchto komunit a neobjevují se tady," řekl.

"Já to neberu jako strašení, ale jako realitu," oponoval Lang. Odhlížení od problému a ústupky nevidí jako dobrý přístup. "Když se vytváří prostor pro mnoho kultur, stane se to, že ta nejagresivnější prostě vyhraje a my najednou zjistíme, že už nemáme kam ustupovat," dodal.

Témata: Česko | islám

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky