Supermarkety přepadli inspektoři, výsledek je děsivý

Praha - České supermarkety spadly do pasti přichystané inspektory. Ti se vydali na stejná místa, kde v minulosti objevily problémy. Výsledek je neuvěřitelný. Bezmála v polovině případů se přestupky opakovaly. Nejčastěji šlo o špínu.

Ilustrační fotografie
reklama

Akce inspektorů Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) nebyla nikterak malá. Spíše naopak. Vydali se prakticky do všech obchodních řetězců s potravinami, které v Česku jsou. Nebo alespoň do těch nejvýznamnějších. Byli mezi nimi Billa, Albert, Tesco, Kaufland, Penny, Spar, Hruška, Lidl, Jednota a Coop a řeznictví PMU.

Celkem inspektoři navštívili 230 supermarketů a provozoven při více než třech stovkách kontrol. Zjištění inspektorů jsou tristní. Z původních 550 nedostatků v minulosti se jich zhruba polovina (přesněji 47 %) opakovala! A jejich vyznění je jasné - české supermarkety jsou chlív!

Nešlo přitom o žádné maličkosti, ale nejčastěji o to, co po prodejci potravin požaduje každý zákazník především - hygienu. " Převažujícím typem opakovaně zjišťovaných prohřešků bylo porušení hygienických standardů," potvrdil mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

"Dále neodpovídající označování potravin, okem viditelné plísně a prodej potravin s prošlou dobou použitelnosti nebo minimální trvanlivosti. Při kontrole dále inspekce zjistila 531 dalších nových porušení právních předpisů," uvedl Kopřiva.

Pro inspekci jsou výsledky kontrol "alarmující". Úřad zaráží především to, že obchody dál jedou v zajetých kolejích. "Skutečnost, že u téměř poloviny pochybení tyto subjekty nepřijímají adekvátní opatření, je alarmující. Inspekce to individuálně posoudí při rozhodování o výši pokuty," dodal výhrůžně mluvčí Kopřiva.

A zdá se, že tentokrát budou pokuty vyšší. Už loni inspekce udělila dvojnásobek pokut než rok předtím. Loni rozdala pokuty celkem za 64 milionů korun.

Kontrolovaná prodejna                Počet opakovaných nedostatků
BILLA, spol. s r. o.                          52

SPAR Česká
obchodní společnost s.r.o.             17

AHOLD Czech Republic, a.s.         48

H R U Š K A , spol. s r.o.               16

Tesco Stores ČR a.s.                     45

Lidl Česká republika v.o.s.             10

Kaufland Česká republika v.o.s.     33

Družstva JEDNOTA a COOP         10

Penny Market s.r.o.                        17

PMU CZ, a.s.                                   4
 

Témata: potraviny | obchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky