Žili senioři v pekle? Kauza údajného týrání pokračuje

Zamčení a připoutaní k lůžku, v prostředí, kde je cítit moč a výkaly, tak podle úřadu ombudsmanky žijí senioři v ústavu v jihomoravském Kunštátě. Majitelka svůj penzion po sérii kontrol v červnu sice uzavřela, s obviněním ale nesouhlasí a hrozí soudem.

reklama

Centrum komplexních služeb pro rodinu a domácnost v Kunštátě na Moravě je jedním z těch, které poskytují sociální služby bez registrace. Na takové ústavy se v sérii několika kontrol zaměřila ombudsmanka Anna Šabatová, obávala se totiž, že v některých centrech jsou senioři týráni.

"Byly tam cítit moč a exkrementy, třebaže personál prostory několikrát vystříkal osvěžovačem vzduchu," uvedl ve zprávě z prohlídky centra pro seniory zástupce ochránkyně práv Stanislav Křeček.

Šabatová Kunštátské centrum po kontrolách nahlásila jihomoravskému krajskému úřadu, který případ prošetřuje, sama majitelka ale svůj penzion v červnu zavřela. Kritiku směřovanou na fungování centra přesto odmítá. "Jako poskytovatel sociáních služeb jsme se nikdy neprezentovali, a zákon proto neporušili," řekla Lidovým novinám majitelka Khrystyna Chernei

Jedná se podle ní pouze o politickou kampaň, aby ombudsmanka "dala najevo, že tu k něčemu je a upevnila si svou pozici. Každý, kdo nás aspoň trochu zná, je toho názoru, že nás chtějí cíleně zlikvidovat," dodala Chernei. Odmítla také, že by centrum neposkytovalo seniorům důstojné podmínky pro život.

Deník dále ubádí, že za poslední dva roky navštívili pracovníci kanceláře ombudsmanky sedm podobných zařízení a v prohlídkách budou i nadále pokračovat. Spolu s Ministerstvem práce a sociálních věcí navíc připravují manuál, který by měl pomoci krajským úřadům zakročit proti takovým případům.

Úřadu ombudsmana v Kunštátě vadilo například i umístění penzionu v prvním patře hostince s diskotékou, v budově navíc chyběl výtah ze schodiště hrozil pád, neboť bylo otevřené.

Klienti centra navíc podle LN zůstávali téměř výhradně na pokojích a ze zařízení skoro vůbec nevycházeli. O lidi s duševními poruchami pečoval nekvalifikovaný personál a tito asistenti sociální péče pracovali v dvanáctihodinových směnách za 60 korun na hodinu. Klienti na pokojích ani neměli díky chybějícímu signalizačnímu zařízení možnost přivolat si v případě potřeby přivolat pomoc. Podle deníku navíc ústavu odevzdávali veškerý svůj finanční příjem.

Témata: důchodci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky