Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš koupil další zajímavou a velkou firmu

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Investiční fond Hartenberg Holding, který loni založil ministr financí a majitel holdingu Agrofert Andrej Babiš s bývalým investičním ředitelem Penty Jozefem Janovem, získal většinové podíly ve slovenských společnostech Imunoglukan a Pleuran. Firmy se zabývají vývojem a prodejem léčiv.

O akvizici informoval Babišem vlastněný server iDnes.cz, přesnou částku však neuvedl. Firmy stojí za například vývojem doplňku na podporu imunity Imunoglukan P4H, který se prodává na několika trzích střední a východní Evropy. Jejich celkové tržby jsou podle informací serveru kolem pěti milionů euro, tedy asi 135 milionů korun.

"Do projektu vstupujeme, protože se nám líbí výrobek a postavení na trhu, které společnost v posledních letech získala. Oproti našim původním cílům jde možná o trochu menší projekt, ale o to zajímavější, na který se dají navázat další aktivity," řekl iDnes.cz Jozef Janov, šéf a společník ve fondu Hartenberg.

Fond Hartenberg disponuje asi pěti miliardami korun a zaměřuje se především na investiční příležitosti v Česku, Polsku, Rakousku a na Slovensku. Podle informací MF DNES fond v brzké době oznámí také svou první investici v Česku.

Témata:  Andrej Babiš

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy