Úsvit podává trestní oznámení na premiéra Sobotku. Proč?

Předseda a místopředseda hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura a Jaroslav Novák dnes podali trestní oznámení na premiéra Bohuslava Sobotku v kauze OKD. Podle jeho znění, které zaslali serveru EuroZprávy.cz, vznikla díky privatizaci společnosti státu škoda ve výši 20 miliard Kč a celý případ podle nich působí tak, že Bohuslav Sobotka se mohl dohodnout s kupcem, aby prosazoval nejnižší cenu za OKD, neboli co největší ztrátu a škodu pro stát.

660
reklama

"Vláda Stanislava Grosse na návrh Bohuslava Sobotky 15. 9. 2004 rozhodla o přímém prodeji státního podílu 45,88 procent akcií společnosti OKD společnosti Karbon Invest za 4, 1 mld. Kč. Bohuslav Sobotka byl v roce 2004 jako ministr financí zodpovědný za realizaci prodeje státního podílu ve společnosti Ostravsko-karvinské doly (OKD).

Evropská komise kvůli podezřelé privatizaci OKD 17. 11. 2005 vyzvala českou vládu k podání vysvětlení s tím, že se jí zdá být "velký rozdíl mezi cenami"- tj. mezi tehdy navrhovanými 4,1 miliardami Kč a 10ti miliardami, na které odhadla cenu podílu komise.

Problém s podhodnocenou cenou byl v tom, že stát - přesněji ministerstvo financí - v ocenění společnosti ať už úmyslně nebo z nedbalosti neocenilo přes dvě desítky dceřiných společností a dalších nemovitosti, což později konstatoval ve svém posudku znalecký ústav NOVOTA.

Ministerstvo financí vedené Bohuslavem Sobotkou podezřelou privatizaci neprověřilo a naopak, uklidňující a nepravdivou odpověď pro Evropskou komisi nechalo vypracovat zástupce kupce (tj. Karbon Invest), advokátní kancelář Pokorný, Wagner a spol., jejímž bývalým zaměstnancem byl mimo jiné tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka. Spolumajitel kanceláře Radek Pokorný je dodnes blízký přítel Bohuslava Sobotky a bývá označován za kmotra, který Sobotku řídí.

Psali jsme:

Ministerstvo financí, pod hlavičkou Bohuslava Sobotky, 14. 2. 2006 poslalo Evropské komisi odpověď na její dotazy, kterou zpracovala kancelář advokáta Pokorného, zástupce Karbon Investu, přičemž tato odpověď nebyla zcela úplná, respektive nebyla pravdivá a podle vyjádření advokátní kanceláře vyjadřovala pouze "názor klienta" - tedy Karbon Investu, jehož zájem samozřejmě byl koupit státní podíl co nejlevněji

Když si ale Krajský soud v Ostravě při rozhodování o zániku a rozdělení OKD vyžádal v roce 2006 nový posudek, znalci z Ernst & Young přišli se zcela jinými čísly. Jmění celého důlního gigantu ocenili k 31. prosinci 2005 na téměř 52,34 miliardy Kč a tržní hodnotu samotného podílu státu vyčíslila firma Ernst & Young na 24 miliard Kč.

Škoda, která státu vznikla, je tedy zřejmě okolo částky 20 miliard Kč.

Celá transakce působí tak, že Bohuslav Sobotka, případně rovněž další členové vlády se mohli dohodnout s kupcem, aby prosazoval nejnižší cenu za OKD, neboli co největší ztrátu a škodu pro stát, který zastupoval.

Kauzou se údajně zabývá či zabývala policie, ta ovšem podle našich informací nikoho, ani Bohuslava Sobotku, neobvinila, ačkoliv jeho osobní odpovědnost a odpovědnost jemu podřízených úředníků vyplývá ze zákona č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích, ve znění pozdějších předpisů," píše ve zprávě serveru EuroZprávy.cz předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky