Gotta ošidili na daních? Chce 1,3 milionu za morální újmu!

Zpěvák a držitel mnoha hudebních ocenění Karel Gott požaduje po státu náhradu škody, kterou mu způsobil neoprávněným vyměřením daní. Úředníci mu před lety vyměřili několikamilionové doplatky, soudy je však následně zrušily.

660
reklama

Podle informací Hospodářských novin Gott podal žalobu na ministerstvo financí, v níž požaduje proplatit 1,3 milionu korun za výdaje související s řízením.

"Stát s Karlem Gottem prohrál spor a on se domáhá náhrady škody, která mu byla způsobena," uvedl Gottův ekonomický poradce Pavel Krist. Žalobou se začal ve středu zabývat pražský obvodní soud, rozhodnutí by mělo padnout ještě během dubna.

Peníze, které zpěvák požaduje, mají sloužit jako odškodné a pokrýt jeho náklady na řízení a soudní poplatky. Podle Krista jde zpěvákovi pouze o princip. Celý spor také rozšířil zvěsti, které Gotta usvědčovaly z toho, že státu musel doplatit na daních přes 50 milionů, a dokonce prý musel narychlo prodával prvorepublikovou vilu v Jevanech u Prahy

"Dlouhá léta složitě dokazoval, že neprávem musel uhradit významnou částku. Kdyby mu přišla oficiální omluva, k žádosti o náhradu škody by nedošlo," říká Krist.

Začátek sporu se datuje na přelom tisíciletí, kdy finanční úřad rozhodl, že Gott musí zpětně doplatit daně za osm let. Zpěvák odmítl prozradit, o jak velkou částku se jednalo, u soudu ale namítal, že úředníci pochybili, neboť dodatečně změnili výklad zákona, podle kterého doplatek vyměřili. Jeho argumenty v roce 2007 uznal i Nejvyšší správní soud a požadavek na doplatky zrušil.

Témata: Gott, Karel

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky