Další podvod na seniory? Čtěte

Policisté evidují několik desítek případů na Moravě i ve Slezsku, kdy lidé obdrželi dopis od firmy Endemos Distribution. V něm společnost požaduje uhrazení tří a půl tisíce korun za údajný dluh na klientské kartě a hrozí exekucí. Nejvíce postižených je mezi seniory, ti však ale o žádném závazku údajně nevědí.

660
reklama

Na problém s podvodnými dopisy upozornil portál iDnes.cz, podle kterého vše nasvědčuje tomu, že by se zřejmě mohlo jednat o podvod. V tuto chvíli je však celý případ ve fázi prověřování a kriminalisté zjišťují, kdo za ním stojí.

"Společnost v dopise uvádí, že zjistila dluh na klientské kartě za stále aktivní členství a vyzývá spotřebitele, aby ve vlastním zájmu neprodleně kontaktoval společnost na zákaznické lince," komentuje podvodný dopis Marcela Reichelová ze Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska.

"Dále adresáta firma upozorňuje, že pokud nebude firmu kontaktovat, hrozí mu exekuce. Takový dopis většinu seniorů vyděsí, i když si žádného členství vědomi nejsou a na telefonní číslo zavolají," sdělila Marcela Reichelová serveru s tím, že nejčastějšími adresáty jsou právě staří lidé.

Dopis je údajně podezřelý také uvedeným telefonním číslem, které začíná předvolbou 900. Tato předvolba udává na čtvrté a páté pozici cenu hovoru, která v tomto případě činí 85 korun za minutu.

Případ je v šetření policie

O dopisy se začali zajímat policisté, kteří uvedenou telefonní linku zablokovali. "Jen v průběhu úterý přijali policisté v Moravskoslezském kraji více než dvě desítky oznámení občanů o podivných dopisech, které jim byly doručeny," řekl iDnes.cz krajský policejní mluvčí Petr Svoboda.

Stovku oznámení už prý přijali také policisté v Olomouckém kraji. "Předpokládáme, že podobný dopis dostalo mnohem více lidí a není tedy vyloučeno, že počet přijatých oznámení bude vyšší," sdělila portálu policejní mluvčí Irena Urbánková.

Lidé, kteří podobný dopis obdrží, by se tak měli vyvarovat jeho uhrazení a neprodleně se obrátit na policii.

Témata: podvod | exekuce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky