Babiš přiznal, že je ve střetu zájmů. A rozhodl se jednat

Jedním z plánů nového ministra financí Andreje Babiše je převod pardubické společnost Explosia pod Ministerstvo průmyslu a obchodu. Podnik se nyní zodpovídá právě ministerstvu financí a závisí na dodávkách surovin od chemičky Synthesia, kterou vlastní Babišův Agrofert. Ministr podle informací Hospodářských novin připustil, že se v tomto případě jedná o střet zájmů.

660
reklama

Ministerstvo financí kontaktovalo skrze dopis Ministerstvo průmyslu a obchodu s nabídkou na převzetí společnosti Explosia. O těchto krocích musí ale rozhodnout vláda. "Materiál o převodu v současnosti připravujeme na jednání vlády. Navíc analyzujeme, zda k tomu bude nutná i změna zákonů," řekl novinám mluvčí Ministersva financí Radek Ležatka.

Od roku 2002 je podnik akciovou společností pařtící státu, její předchozí majitel byl ale právě Agrofert. Privatizaci Explosie však připravovalo Ministerstvo financí už před pádem vlády Petra Nečase.

Náměstek ministra financí Radoslav Bulíř se nedávno nechal slyšet, že v tuto chvíli nejsou připravovány žádné kroky, které by ukazovaly na prodej společnosti do soukromého sektoru.

Explosia je výrobní a obchodní společnost působící především v oblasti výroby výbušnin a služeb spojených s aplikací energetických materiálů pro civilní i vojenské použití.

Společnost byla léta vedena ve ztrátovém hospodaření, v loňském roce se však její výsledky významně zlepšily. Tržby vzrostly oproti roku 2012 zhruba o 100 milionů korun na přibližně 610 milionů korun. Proti předchozím letům podnik rovněž vykázal podstatně nižší ztrátu.

Témata: Andrej Babiš

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky