Jste poctiví manželé? Nový občanský zákoník vás ochrání před exekucí

Vzal si váš manžel půjčku a vy jste o tom nevěděli? Hrozí vám exekuce, protože partner dluh nesplácel? Díky novému občanskému zákoníku se můžete účinně bránit. Jedná se o přelomovou změnu, která chrání poctivé manžele, kteří dluhy nevytvářejí.

660
reklama

Proti zadlužování společného jmění manželů je nyní pro nedlužící partnery zakotvena účinná obrana. Nový občanský zákoník stanoví, že vznikl-li dluh jen jednoho z manželů proti vůli druhého manžela, který projevil nesouhlas vůči věřiteli bez zbytečného odkladu poté, co se o dluhu dozvěděl, může být společné jmění postiženo jen do výše, kterou by představoval podíl dlužníka, kdyby bylo společné jmění manželů zrušeno a vypořádáno.

„Znamená to tedy, že pokud si váš manžel vzal bez vašeho vědomí a proti vaší vůli úvěr, jeho problém se vás v podstatě netýká, i když máte společné jmění manželů. Okamžitě se vymezte vůči věřiteli, nejlépe písemně a před zahájením nalézacího řízení, v němž soud rozhoduje, kdo je dlužník a jak vysoký dluh má zaplatit. Kdyby soud posléze proti vašemu manželovi nařídil exekuci, postih by se týkal jen jeho množiny majetku,“ vysvětlil Mgr. David Koncz, prezident Exekutorské komory ČR.

Na základě nového občanského zákoníku je dále možné postihovat majetkové hodnoty ve společném jmění manželů kvůli dluhu, který jednomu z partnerů vznikl před uzavřením sňatku. Může se jednat o výživné na děti z prvního manželství, ale i o pohledávky z trestního řízení. V takovém případě je však postihován pouze ten podíl na společném jmění manželů, který náleží partnerovi, jenž je dlužníkem. Druhého z manželů, který není osobním dlužníkem, se tedy exekuce netýká a jeho podíl na majetku je účinně chráněn.

Exekutorská komora ČR odmítá poplašné zprávy, které o tomto tématu šíří někteří věci neznalí právníci. Zároveň důrazně odmítá nepodložené domněnky a fámy, podle nichž by nová zákonná úprava měla být výsledkem jejího vlivu. Páteční kontroverzní a zcela neadekvátní tvrzení zveřejněné deníkem Právo s odkazem na neznámý zdroj vnímá jako zásadní prohřešek proti novinářské etice. „Nová právní úprava neznamená žádný benefit pro úřední činnost soudních exekutorů. Vítat ji mohou věřitelé a jejich právní zástupci v naději, že se zvýší šance na uspokojení jejich pohledávky. Příznivě ji pak mohou vnímat i manželé dlužníků, kterým byly dány silnější nástroje k obraně. Exekutorské komory ČR a jejích členů se tyto změny ale týkají pouze procesně a jsou-li stanoveny zákonem, musejí být respektovány,“ doplnil David Koncz.

Témata: exekuce | manželství

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky