Spotřebitelský časopis dTest zjistil, že plněné oplatky a hořické trubičky z českých obchodů obsahují tuky s nepříznivým vlivem na lidské zdraví. Více než třetina testovaných výrobků měla v náplni tuk s tak vysokým obsahem transmastných kyselin, že by se v pěti evropských státech nesměly prodávat.
Plněné oplatky a hořické trubičky patří k oblíbeným dětským pamlskům a nepohrdnou jimi ani dospělí. Je však dobré vědět, že třetinu hmotnosti těchto potravin tvoří tuk. V aktuálním testu se spotřebitelský časopis dTest zaměřil na kvalitu použitého tuku v náplních těchto výrobků. Laboratorní analýzy ukázaly, že deset z 27 testovaných oplatek a trubiček obsahovalo tuk, který se pro vysoký podíl škodlivých transmastných kyselin nesmí v zemích s přísnější legislativou při výrobě potravin používat. V tuku většiny výrobků navíc převládaly rovněž zdravotně problémové nasycené mastné kyseliny, uvádí tisková zpráva dTestu, kterou mají EuroZprávy.cz k dispozici.
Lékaři před transmastnými tuky v potravinách varují kvůli nepříznivým dopadům na zdraví. Patří k nim zejména kornatění tepen, růst hladiny LDL (zlého) cholesterolu v krvi a riziko cukrovky druhého stupně. Evropská unie ani Česko obsah transmastných kyselin v tucích nereguluje, ale evropské státy s přísnějšími zákony pro ně již stanovily limity. Zákaz prodeje potravin, které obsahují tuk s více než dvěma procenty transmastných kyselin, platí v Dánsku, Rakousku, Švédsku, Švýcarsku a na Islandu.
„Tomuto zahraničnímu limitu by nevyhovělo pět z deseti testovaných výrobků s označením hořické trubičky, protože měly v tuku od tří do takřka deseti procent transmastných kyselin. Nejvyšší podíl transmastných kyselin v použitém tuku, a to 9,9 procenta, měly Hořické trubičky smetanové od výrobce STRIX Hořice s.r.o.," uvedl šéfredaktor dTestu Daniel Pavlis.
Firma Pravé hořické trubičky s.r.o. se ohradila a ve svém tiskovém sdělení píše: "Jako jediní ze všech výrobců hořických trubiček jsme již před 5 lety změnili výrobní postupy (na základě mnoha studií o nebezpečnosti těchto látek v levných tucích) a začali ve výrobě používat frakcionované rostlinné tuky dodávané právě ze Švédska...Tyto skutečnosti již 5let deklarujeme na našich obalech značkou TFA FREE a věnujeme tomuto tématu samostatný prostor na našich webových stránkách http://www.horicketrubicky.cz/tfa_free a taktéž v inzerci našich produktů."
"Reportáž TV PRIMA se soustředila pouze na výrobce, kteří v testu na obsah TFA zcela propadli a to se hodnotil pouze obsah těchto nebezpečných látek bez hodnocení použití jakostních surovin. Vítěz testu firma Pravé hořické trubičky, s.r.o. byl záměrně nebo z nevědomosti potlačen, roky tvořená přidaná hodnota a pověst zdravějších hořických trubiček značky PRAVÉ® ™ s normovaným obsahem chuťové složky a nulovou hodnotou TFA, zcela zničena," uvádí společnost Pravé hořické trubičky ve stanovisku.
Máčené oplatky taky nevyhovují
Trasmastné kyseliny v množství převyšujícím dvě procenta v použitém tuku mělo i pět ze 17 testovaných plněných oplatek obvodově máčených. Z tohoto hlediska byly v testu nejhůře hodnoceny oplatky Katy s lískooříškovou náplní v tmavé polevě vyrobené pro Kaufland ČR Praha, které v tuku měly takřka 5,8 procenta transmastných kyselin.
Nepříliš povzbudivé výsledky přinesla analýza tuků na nasycené mastné kyseliny, které také škodí cévám. Obsah nasycených mastných kyselin v tuku testovaných hořických trubiček se pohyboval od 46 do 54 procent, v plněných oplatkách jejich zastoupení činilo od 41 do 64 procent. Světová zdravotnická organizace nabádá, aby příjem nasycených mastných kyselin za den nepřekročil 20 gramů. Toto množství bychom však překročili konzumací sto gramů většiny testovaných výrobků.
Související
24. října 2024 11:49
21. září 2024 9:07
8. září 2024 16:21
28. srpna 2024 12:06
27. srpna 2024 20:13
2. července 2024 17:22