Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rath promluvil: A popisuje, jak to mohlo být. Podívejte se

Rath promluvil: A popisuje, jak to mohlo být. Podívejte se

Foto: Wikipedia

Před pár týdny se dostal exposlanec a bývalý hejtman Středočeského kraje David Rath z vazby. Neustále odmítá verzi, že by věděl o milionech korun v krabici od vína, se kterou byl zadržen. V rozhovoru pro server Lidovky.cz popsal, jak mu mohl někdo přítomný zásahu podstrčit oněch sedm milionů.

Rath vymýšlí verzi, jak se do krabice dostalo sedm milionů: „stáli jsme deset metrů od dveří, policisté z URNY se soustředili pouze do obývacího pokoje, kde byl doktor Kott a doktorka Pancová. Vyražené dveře byly nestřežené. U těch domovních dveří je vchod do sklepa. Kdyby byla možná udělat rekonstrukce, tak vám to ukážu. Vezmete krabici, během deseti sekund jste u nich ve sklepě, vyhodíte flašky vína a nandáte tam peníze a krabici vrátíte zpátky."

Rath zpochybňuje videozáznamy. Na jednom chybí časová, což považuje za podezřelé, neboť takto mohlo dojít k vystřižení části záznamu, kde mohlo být s krabicí manipulováno. Ačkoli netvrdí, že miliony dali do krabice policisté, v rozhovoru zdůraznil, že celý dům dost dobře znali, když rozmisťovali štěnice.

Bývalý hejtman odmítá, že by se s Kateřinou Pancovou a Petrem Kottem dopouštěli manipulace s veřejnými zakázkami. O tom mají dle Ratha svědčit znalecké posudky, které ukazují, že zakázky předražené nebyly. Jestliže se v odposleších objevují slova o penězích, jde podle Ratha o diskuzi nad sponzory.

Rath společně s dalšími dvěma zadrženými byli dáni do vazby v květnu minulého roku. Až v srpnu tohoto roku začal být případ možného manipulování se zakázkami projednáván u soudu a v listopadu se po dlouhých měsících Rath dostal z vazby. Obhajuje se nejen u soudu, ale i na stránkách knihy „Absurdní proces", kde celou kauzu popisuje ze svého pohledu.

Témata:  David Rath

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy