Politici slibovali odpustit daně vytopeným. Podívejte, jak to dopadlo

Velká voda z červnových povodní je sice dávno pryč, nedá se však říct, že by spolu s ní odpluly také finanční problémy vytopených. Těm zbyly několik měsíců po živelní katastrofě nevysušené domy a byty a často také vysušená bankovní konta. V souvislosti s povodněmi proto politici od starostů a primátorů, přes poslance až po ministry vymýšleli nejen všemožné finanční náplasti, ale také plánovali odpouštění nebo posunutí splatnosti některých poplatků, mezi nimi i daně z nemovitosti.

660
reklama

Jak dopadly nápady na odpuštění daně z nemovitosti v praxi?

 V současné době už můžeme konstatovat, že odpuštění daně z nemovitosti se ve většině zasažených lokalit konat nebude. Ty, kteří vidí sklenici poloplnou a ne poloprázdnou, přesto potěší fakt, že se letos žádné z okresních měst nechystá daň z nemovitosti dále zvyšovat. Připomeňme, že ještě vloni k vyššímu zdanění sáhlo každé desáté město a o rok dříve dokonce každé páté.

 Nakolik je však rozhodnutí komunálních politiků o zachování současných hodnot pro výpočet daně z nemovitosti motivováno solidaritou s vyplavenými domácnostmi a nakolik se jedná o předvolební tah, toť otázkou. "Jedním z důvodů, proč města daň z nemovitostí pro rok 2014 nezvýšila, jsou bezesporu blížící se komunální volby,“ potvrzuje Daniel Morávek ze serveru Podnikatel.cz. Ten zároveň předpokládá, že vzhledem k celkové výši majetkových daní v České republice se daň z nemovitostí v příštích letech opět zvýší, a to s velkou pravděpodobností i na celorepublikové bázi.

 Komu úřady daň prominou

Nulové daně z nemovitosti se mohou dočkat někteří obyvatelé Prahy. Konkrétně se osvobození týká těch, které zasáhly jarní povodně a jejichž městské části schválily příslušnou vyhlášku. „Jsme přesvědčeni, že pro lidi postižené povodněmi je osvobození od této daně významnou pomocí, osobně bych se klonil k využití mantinelů zákona v maximální možné výši, ale korektní je nechat městským částem prostor pro jejich rozhodnutí, protože bude mít dopad do jejich rozpočtů,“ nechal se slyšet primátor hlavního města Tomáš Hudeček (TOP 09). 

Záleží tak na jednotlivých radnicích, zda daň občanům, které postihly povodně, odpustí. Osvobození například zamítly pražské Lipence, podle kterých by jim výrazně klesly příjmy rozpočtu. Daň z nemovitostí naopak odpustí Praha 4 nebo Praha 10. „K žádosti však musí být přiložen záznam o likvidaci škody pojišťovnou nebo protokolem Police ČR,“ upozornil starosta Prahy 4 Pavel Caldr.

 Radní městské části Praha 5 Marek Kukrle k situaci v hlavním městě dodává: „Praha 5 šla efektivnější cestou přímé podpory zaplaveným subjektům. Během povodní si mohli poškození na radnici rovnou zažádat a byl jim poskytnut ihned příspěvek na odklizení škod až ve výši 50 tisíc korun. Podle slov například Veslařského klubu Smíchov byla tato podpora mnohem efektivnější, neboť přišla v době, kdy akutně potřebovali peníze přímo na odklízení následků povodní.“

 Kde se odpouštění daně konat nebude

O odpuštění daně z nemovitosti neuvažuje západočeská metropole ležící na čtyřech řekách, Plzeň. Podle vyjádření tamního magistrátu nebyly povodně až tak závažné, škody byly nízké a zároveň zasáhly spíše hospodářské budovy a ne běžné občany. 

Stejně tak prominutí daně nezvažuje město ležící na největší české řece, Ústí nad Labem. Ústecký primátor Vít Mandík ale zároveň upozorňuje, že město postiženým lidem již dříve vyplatilo podporu v celkové výši tři miliony korun. Konkrétně se jednalo o jednorázové dotace 20 tisíc korun pro každého vlastníka vytopeného bytu. „Vzhledem k povodňové situaci v Ústí nad Labem vedení města také rozhodlo o prominutí sankcí za pozdní platby poplatků za odpad,“ doplňuje pro Mediafax primátor Mandík. „Postiženým občanům město pomohlo dary, které jsou mnohonásobně vyšší, než by občané získali osvobozením daně z nemovitostí,“ zakončil.

 Jak řeší situaci v menších obcích?

Obdobným způsobem se k finanční pomoci postavila také většina zaplavených měst a obcí. Například v zaplavené Putimi rovnou poskytli podporu postiženým ve výši 1300 korun za vyplavený metr čtvereční. „Zasaženým povodněmi jsme se rozhodli pomoci takto přímo, o odpuštění daně z nemovitosti proto neuvažujeme“ řekl místostarosta obce Václav Barous.

 Odpuštění daně z nemovitosti neplánují ani v Křešicích. Tamní starosta Václav Kovařík k tomu říká, že postiženým obec pomohla již při povodních a to formou jednorázového příspěvku 30 tisíc korun na domácnost.

 Protože majitelům zaplavených domů a chat poskytlo město významnou přímou podporu již dříve, nezvažovali odpuštění daně ani zastupitelé Černošic. „Plošné nastavení daně pro všechny považuji v principu za spravedlivé – někdo bydlí u řeky, jiný moc blízko u rušné ulice, další příliš daleko od obchodů – každé místo má své výhody a nevýhody. Většina nemovitostí u řeky je podle našich informací pojištěná, navíc několik organizací a stát nabídli nejvíce postiženým přímou finanční pomoc,“ doplnil pro Mediafax starosta Černošic Filip Kořínek.

Témata: daně | Povodně 06/2013

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky