K poskytování služeb, cílení reklam a analýze návštěvnosti využíváme soubory cookie. Používáním webu s tímto vyjadřujete souhlas. Další informace

Podvodníci vydávají "český" mošť za burčák. Jak se nenapálit?

Prodejci burčáku opět po roce nabízí lákavý mok. Ale pozor, pravý český nebo moravský burčák je velká vzácnost a ve stánku u silnice na něj nenarazíte! Častěji tam zakoupíte pančované patoky nebo burčák z Maďarska.

Diskuse: 1

660
reklama
Že obezita škodí? Těmhle tlouštíkům zachránila život! - anotační obrázek
Že obezita škodí? Těmhle tlouštíkům zachránila život!

Zkušení vinaři vědí, že existují dva druhy burčáku. Ten první ochutnáte v podstatě jen ve sklípku. Je to zakalený kvasící nápoj, který vinaři znají jako meziprodukt při výrobě vína. Takový burčák se ale rychle kazí a ochutnat ho můžete v podstatě jen u vinaře. 

Druhý typ burčáku je určen k prodeji. Ten vám v dobrém stavu vydrží tak dva dny. Vždy je lepší si burčák zakoupit v kamenné vinotéce, než riskovat někde ve stánku u silnice. Tam není možné dohledat původ produktu a hrozí, že bude něčím naředěný. 

Burčák by měl být lehce zakalený, ale i tak musí působit svěže. Když je burčák hodně tmavý, znamená to, že byl naředěn jablečným mostem. Příliš jasná barva zase značí, že je zřejmě "říznutý" vodou.

Jak má vypadat český burčák:  

- musí být vyroben z hroznů vinné révy

- nesmí být vyráběn z jiného ovoce

- nesmí v něm být přidána voda

- musí být vyroben z českých hroznů

- nápoj z dovozových hroznů musí nést označení částečně zkvašený hroznový mošt


Hustý, sladký, voňavý a šumivý. Tak má vypadat a chutnat mléko starců, tedy burčák. Sezóna tohoto moku odstartovala a ruku v ruce s ní také žně pro podvodníky a prodejce, kteří oblíbený nápoj pančují. Pokud se budete řídit následujícími doporučeními, měli byste se vyvarovat zklamání v podobě koupě nepovedeného burčáku.

 

Nákup
Alfou a omegou je nákup. Nejlepší je nakoupit burčák u vinaře nebo ve vinotéce. Nákupy u silnice jsou riziko. Burčák stočený do plastových lahví a vystavený celodennímu působení vyšších teplot, pracuje a jeho kvalita se rychle mění.
 
Pozor na cedule typu "burčák z Moravy". Na každém prodejním místě musí být uveden výrobce, tedy jméno a sídlo vinaře, který burčák dodal. Bez ohledu na to, jestli ho prodejce nabízí v restauraci, ve vinotéce či ve stánku na vinobraní nebo u silnice.
 
Hygiena
Burčák by se měl čepovat do čistých nepoužitých nádob. Uchovávat se musí v čistotě, je velmi choulostivý.
 
Vzhled nápoje
Burčák z bílých hroznů by měl mít mléčně bílou až světle žlutou barvu a v určité míře být zkalen kvasinkami. Na první pohled musí být hustý. Pokud je narezlý až průhledný, je smíchaný s vodou. Pokud je tmavý, tak nebyl vyroben z hroznů, ale například z jablek, nebo je už prošlý a obsahuje větší množství alkoholu a mrtvých kvasinek.
 
Na stěnách nádoby, kde je stočen, i na jejím dně může být jemná usazeninka (zbytky kvasinek a pozůstatky hroznů). Burčák by neměl obsahovat žádné nečistoty, velké shluky kvasinek či pevné části (například kousíčky jablek). Kvasinky v nápoji musí stále pracovat (tvoří se oxid uhličitý). 
 
Vůně
Pokud si k burčáku přivoníte, ucítíte hrozny a kvasinky. Jestliže si přiblížíte skleničku s nápojem k uchu, uslyšíte příjemné šumění. V aroma by neměla být ani hniloba, ani zatuchlina. Pokud bude mírně cítit po droždí, nejde o vadu. Tato vůně pochází z kvasinek, k burčáku přirozeně patří a v ničem mu neubírá.
 
Jaké praktiky se používají k pančování?
Někteří prodejci burčák nastavují jablečným moštem, další ho ředí vodou. Takzvaný umírající burčák se míchá s nerozkvašeným moštem. Kvašení se taky dá zpomalit podchlazením nebo úplně zastavit zamrazením. Když je potřeba, tak se lahve ohřejí v v kbelíku s horkou vodou a kvasinky začnou opět pracovat.
 
Kromě České republiky je burčák velmi oblíbený na Slovensku a také v Rakousku.     

 

Chronologický přehled všech vinobraní v po celé České republice 

6. 9  až  8. 9.
Pálavské vinobraní Mikulov
7. 9.
Máslovické posvícenské vinobraní
7. 9.
Vinobraní na zámku Kačina Svatý Mikuláš
7. 9.
Hornobojanovské vinobraní
13. 9 až  14. 9. 
Roudnické vinobraní Roudnice nad Labem
13. 9 až  14. 9. 
Znojemské vinobraní
14. 9. 
Vinobraní Kuks 
14. 9. 
Litomyšlské vinobraní  
14. 9. 
Vinobraní Hněvkovice 
14. 9. 
Dunajovické vinobraní v Dolních Dunajovicích
14. 9. 
Vinobraní Novosedly
14. 9. 
Vinobraní Starovice  
14. 9. 
Strážnické vinobraní Strážnice
14. 9. 
Vinobraní s burčákem Bohumín
14. 9. až  15. 9. 
Trojské vinobraní Praha
20. 9.  až 21. 9.
Litoměřické vinobraní Litoměřice 
20. 9.  až 21. 9.
Bzenecké vinobraní Bzenec 2013 
20. 9.  až 21. 9.
Vinobraní s králem vín v Edenu Praha
21. 9.
Lázeňské vinobraní Hodonín
21. 9.
Lázeňské vinobraní Lednice
21. 9.
Vinobraní na hradě Svojanov 
 27. 9. až 29. 9. 
Mělnické vinobraní Mělník 
 27. 9. až 29. 9. 
Znovínské vinobraní v Třeboni
 28. 9. až 29. 9. 
Karlštejnské vinobraní Karlštejn
4. 10. až 5. 10.
Valtické vinobraní Valtice 
3. 10. až 5. 10.
Burčákové slavnosti Hustopeče 
5. 10.
Vinobraní Hrad Loket
5. 10.
Burčákfest  Klimkovice
18. 10.
Vinobraní v domě vína Jablonec nad Nisou
26. 10.
Vinobraní Horní Věstonice

Vinař Tomáš Krist v rozhovoru pro Lidové noviny tvrdí, že pravý český burčák je dávno minulostí. Vinaři si české hrozny raději schovají na víno, na burčák použijí hrozny z dovozu. Nejčastěji maďarské. "Jsou více vyzrálé, mají více sluníčka. Hrozny se posbírají a za pět hodin nám je dovezou a můžeme je zpracovat," říká Krist s tím, že maďarské hrozny jsou vysoce kvalitní. Ovšem nápoj z hroznů z dovozu nesmí nést označení "burčák", ale "částečně zkvašený hroznový mošt". "Hrozny z Maďarska jsou kvalitnější a paradoxně i levnější," odhaluje Krist.

Témata: Burčák

Diskuze: Podvodníci vydávají "český" mošť za burčák. Jak se nenapálit?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 1, poslední 30.11.-0001 00:00 Vložte komentář

Zobrazen poslední komentář. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související:

reklama

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Zobrazit: mobil | klasicky