Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Burčákový inspektor: Burčákomaty klamou zákazníky

Burčákový inspektor: Burčákomaty klamou zákazníky

Foto: Pixmac

Inspektor televize Nova dnes upozornil státní orgány na další možné klamání spotřebitele při prodeji údajného burčáku. V takzvaných "burčákomatech", ze kterých někteří prodejci čepují oblíbený mok, totiž ve skutečnosti žádný pravý český burčák není.

Jedná se o částečně zkvašený vinný mošt ze zahraničních hroznů, který nesmí být podle zákona s naším burčákem nijak spojovaný.Bankomat dává bankovky a mlékomat dává mléko. Burčákomat by měl dávát burčák, ale nedává. Na jednom z burčákomatů je napsáno: Částečně zkvašený hroznový mošt vyroben z hroznů sklizených v Evropské unii. A to burčák rozhodně není.

Na ten pravý český burčák si tedy musí ještě i burčákomaty chvíli počkat. Kdo nečeká, je ale ministerstvo zemědělství a státní potravinářská a zemědělská inspekce, kterou inspektor na burčákový trik upozornil.

"Já si myslím, že ten problém vnímá pouze inspekce jakosti v tuto chvíli, protože zákazníkovi jde o kvalitu nápoje, které z našich nápojů tečou," řekl předseda představenstva Burčákomatu Roman Žďárský.

A Státní zemědělská a potravinářská inspekce jednala rychle. Dá se předpokládat, že bude nařízeno opatření na odstranění nápisu, který evokuje, že se v přístroji prodává burčák.

Témata:  Burčák

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 10:45

15. dubna 2024 11:26

Počasí přinese prudké ochlazení. Místy bude sněžit

V noci přejde přes naše území k východu studená fronta. Za ní k nám kolem tlakové níže nad Pobaltím bude proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Americký dolar USD, ilustrační fotografie

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.