Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chorvatsko bojuje: Nejdřív komáři, teď štěnice! Kde na české turisty číhají?

štěnice
štěnice
Foto: Pixabay

Chorvatsku se letos příliš nedaří. Nejprve se u pobřeží objevil jeden či dva žraloci, poté se na západě země přemnožili komáři. Tím to ale zdaleka neskončilo!

Pobřeží Chorvatska nově zamořili nezvaní škůdci. Podle serveru Slobodna Dalmacija jde o štěnice, které se objevily v apartmánech, kde tráví každý rok dovolenou velké množství turistů. Hmyz sající krev se objevil v okolí Zadaru a na Istrii.

Jejich výskyt byl zaznamenán i v luxusních hotelech, kde ale personál dokáže rychleji reagovat a místnosti od havěti vyčistit. Přesto ani tady nejsou turisté údajně v bezpečí.

Je proto vhodné si před cestou do Chorvatska přečíst recenze na internetu a po příjezdu na místo pobytu ze všeho nejdříve zkontrolovat postel a matraci, kde se často nacházejí jejich výkaly.

Přítomnost štěnic může značit i těžký nasládlý pach. Samotné brouky pravděpodobně nenajdete, jsou světloplaší a ožívají především v noci. Pokud však jejich přítomnost zaregistrujete, je potřeba vše neprodleně řešit se správcem nebo majitelem ubytovacího zařízení.

Spát v přítomnosti štěnic totiž pravděpodobně není nic, o co by někdo z nás stál. Naopak, v noci dokáží nepříjemně kousat a mohou se schovat i k vám do kufru, je tedy riziko, že si je s sebou přivezete i domů.

Témata:  Chorvatsko štěnice Cestování dovolená hmyz

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy