Chorvatsko chce euro! Do konce týdne požádá o vstup do "čekárny"

Chorvatsko do konce tohoto týdne předloží formální žádost o vstup do mechanismu směnných kurzů ERM-2, tedy do takzvané čekárny na členství v eurozóně.

Ilustrační fotografie
reklama

Oznámil to dnes chorvatský ministr financí Zdravko Marić. Vláda podle agentury Reuters doufá, že bude moci do ERM-2 vstoupit příští rok. Země pak musí v tomto mechanismu před přijetím eura strávit minimálně dva roky.

Chorvatsko se zavázalo přijmout euro při vstupu do Evropské unie v roce 2013. Podle letošního průzkumu chorvatské centrální banky podporuje přijetí eura 52 procent Chorvatů, zatímco 40 procent je proti.

Chorvatské úřady včetně centrální banky tvrdí, že přijetí eura je pro zemi nejlepší volbou. Nejvýznamnější obchodní partneři Chorvatska už jsou členy eurozóny a zhruba 80 procent úspor v Chorvatsku je denominováno v eurech, uvedl Reuters.

Jednotnou evropskou měnu v současnosti používá 19 z 28 členských zemí Evropské unie. Česká vláda loni v prosinci schválila dokument ministerstva financí a České národní banky, který doporučuje zatím nestanovovat cílové datum vstupu do eurozóny. Mezi českou veřejností podle průběžných průzkumů převažuje odmítavý prostoj k přijetí eura.

Témata: Chorvatsko | EUR | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky