Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Děsivé počasí, rozdíl až 41 stupňů: Červen byl nejteplejší za 244 let, a v noci mrzlo!

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Po několika horkých dnech, které přepisovaly teplotní rekordy, dorazilo ochlazení. To bylo někde velmi výrazné - minimálně na dvou místech v noci z úterý na středu mrzlo. Meteorologové zároveň oznámili, že letošní červen byl nejteplejší od roku 1775.

Na několika místech v republice dnes ráno mrzlo. Nejchladněji bylo na Jizerce v Jizerských horách, kde minimální teplota klesla na minus 2,3 stupně Celsia. Pod nulu klesla rtuť teploměru také na Šumavě a v Krušných horách. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu na facebooku. Ještě v pondělí přitom v Česku padaly teplotní rekordy a noc na úterý byla v Praze tropická.

"Dnešní ráno bylo po delší době osvěžující s průměrnou minimální teplotou kolem deseti stupňů Celsia. Dokonce byla i místa, kde mrzlo," uvedli meteorologové na facebooku. Mrazivé ráno zaznamenali v Jizerských horách, na Šumavě a v Krušných horách.

Česká republika přitom v posledních týdnech zažívala spíše horko a tropické noci. Červen byl s průměrnou teplotou 20,7 stupně Celsia nejteplejší od roku 1961, odkdy jsou měsíční průměry v Česku sledovány. Patřil zároveň mezi pět nejteplejších měsíců od roku 1961. Dosud nejteplejší červen meteorologové zaznamenali v roce 2003, kdy průměrná teplota byla o 1,3 stupně nižší než letos v červnu.

Teplotní rekordy v Česku padaly ještě v pondělí. Nejtepleji bylo v Kuchařovicích na Znojemsku, kde se teplota vyšplhala na 38,4 stupně Celsia. V pondělí odpoledne se přes Česko přehnaly bouřky a začalo se pozvolna ochlazovat. V noci na úterý ještě většina pražských stanic zaznamenala tropickou noc a ráno teplota klesla pár desetin pod 20 stupňů. Výjimkou bylo Klementinum s ranním minimem 20,5 stupně. Do konce pracovního týdne meteorologové očekávají v Česku slunečné počasí s letními teplotami a jen minimem srážek.

Témata:  počasí léto mráz

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy