Slovensko zaznamenalo aktivity ruských a čínských zpravodajců

Slovenská civilní tajná služba loni zaznamenala aktivity ruských zpravodajských služeb proti zájmům země, o Slovensko se zajímali i čínští zpravodajci.

Ilustrační fotografie
reklama

Vyplývá to z odtajněné části zprávy o činnosti Slovenské informační služby (SIS), kterou dnes SIS zveřejnila po projednání materiálu ve sněmovně. SIS upozornila také na aktivity zločineckých skupin a jejich možné propojení na představitele slovenského soudnictví a policie.

"Činnost ruských zpravodajských služeb byla namířena proti chráněným zájmům SR jako člena EU a NATO. Příslušníci ruských zpravodajských služeb, působící na území SR převážně pod diplomatickým krytím, se snažili o získání spolupracovníků v ústředních orgánech státní správy, bezpečnostních složkách a v oblasti energetiky a obrany," uvedla bez bližších podrobností SIS.

Slovenský premiér Peter Pellegrini loni novinářům řekl, že země v listopadu 2018 vyhostila ruského diplomata, který prováděl výzvědné aktivity a který působil proti zájmům Slovenska v NATO. Pracovník úřadu přidělence obrany velvyslanectví Ruské federace na Slovensku byl označen za nežádoucí osobu na základě informací vojenského zpravodajství.

Podle SIS loni o Slovensko projevovaly zájem i zpravodajské služby Číny. "Šlo zejména o získávání informací z oblasti informačních a telekomunikačních technologií," uvedla SIS.

Tajná služba také informovala, že zaznamenala přetrvávající intenzivní aktivitu cizích zpravodajských služeb v zahraničí vůči Slovákům, a to zejména diplomatům. Loni SIS proto například uspořádala speciální přednášky o zpravodajské ochraně pro pracovníky státu, kteří jsou vysíláni na diplomatické mise do zahraničí. SIS uvedla, že zpravodajsky rozpracovala aktivity těch osob, jejichž trestná činnost mohla souviset s loňskou vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. V této záležitosti si SIS vyměnila informace s partnerskými zpravodajskými službami. V případe zmíněné dvojnásobné vraždy slovenská policie dříve obvinila dohromady pět Slováků, za objednavatele Kuciakovy vraždy prokuratura označila kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera.

SIS také informovala o podezřeních, že představitelé zločineckých skupin udržovali kontakty nebo spolupracovali s některými představiteli soudní moci a policie. Kromě toho SIS zaznamenala podezření z korupce například při poskytování peněz z evropských fondů a také podezřelé převody značného objemu peněz mezi slovenskými a zahraničními firmami, což patrně souviselo s daňovými podvody a s praním špinavých peněz.

Zvýšenou pozornost v rámci boje proti organizovanému zločinu věnovala SIS podle zprávy aktivitám na slovensko-ukrajinské hranici. Podle ní tam působí vícero zločineckých skupin, které spolupracují s ukrajinskými skupinami v oblasti pašování zboží, organizování nelegální migrace, obchodování s falešnými doklady, bankovkami, zbraněmi a drogami.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky