Poslance zaměstná vyšší růst důchodů i alkohol u cyklistů

Sněmovna bude na červencové schůzi schvalovat například vyšší než zákonný růst důchodů v příštím roce a zavedení elektronické dálniční známky místo nynější papírové.

Poslanecká sněmovna
reklama

Poslanci by se také měli vypořádat s předlohami, které jim vrátil Senát a které nestihli probrat na minulé schůzi. Návrh programu dnes projednal organizační výbor.

Sněmovna bude rozhodovat například o tom, zda mírnou toleranci alkoholu u vodáků rozšíří na návrh senátorů i na cyklisty, a o zavírání některých obchodů o vybraných svátcích. Zatímco poslanci chtějí ze zákona o regulaci prodejní doby vyjmout velkoobchod, horní komora navrhla zavírání obchodů zrušit úplně.

Schůze dolní komory začne v úterý 9. července. Bude týdenní, potrvá tedy do pátku 12. července. Následně začnou sněmovní prázdniny, další řádná schůze poslanců je plánována na září.

V úvodním kole by měli poslanci v červenci projednat mimo jiné vládní návrh na zvýšení rodičovského příspěvku o 80.000 korun na 300.000 korun. Vyšší rodičovskou by měli podle předlohy dostávat od ledna rodiče novorozenců i dětí do čtyř let, kteří budou příspěvek zrovna pobírat. V prvním čtení je také třeba vládní daňový balíček, který od ledna mimo jiné zvyšuje asi o desetinu spotřební daně z cigaret a tabáku, o 13 procent spotřební daň z lihu a také daň z některých hazardních her.

V návrhu programu schůze je rovněž druhé kolo volby zástupce veřejného ochránce práv, do něhož postoupili právnička Markéta Selucká a Stanislav Křeček, kterému skončilo funkční období zástupce ombudsmanky v dubnu. Poslanci budou vybírat také dva členy Rady České tiskové kanceláře. V této volbě vzbudil kontroverze kandidát SPD, činovník Akce D.O.S.T. Michal Semín.

Důchodovou novelou by měla vzrůst průměrná penze příští rok o 900 korun, tedy o 180 až 200 korun nad zákonnou valorizaci. Částka by se podle předlohy připočítala k procentní výměře každého důchodu. Neklesla by tedy zásluhovost penzí. Příspěvek zatíží příští rok státní rozpočet podle odhadů sedmi miliardami korun.

U návrhu na zavedení elektronických dálničních známek vzbudil pozornost pozměňovací návrh poslance ANO Martina Kolovratníka, jenž by kabinetu umožnil zdražit roční kupon z nynějších 1500 korun až na 2000 korun. Hospodářský výbor se poslancově úpravě postavil záporně a dolní komora ji patrně neschválí.

Opětovně, po senátním vetu, Sněmovna posoudí nová pravidla pro znalce a pro soudní tlumočníky a překladatele. Senát zamítl také novelu, která krátí na dvě pětiny odměny placených obecních funkcionářů, kteří jsou zároveň členy Parlamentu.

Návrh programu schůze čítá čtyři desítky bodů. Je pravděpodobné, že se všemi se poslanci vypořádat nestihnou.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky