Do Evropy dorazila vlna nesnesitelných veder z Afriky. Teploty budou dosahovat až 44 °C

Do západní a jižní Evropy dorazila z Afriky vlna veder, která zejména ve Francii vyvolává obavy, že se bude opakovat situace z roku 2003.

Ilustrační fotografie
reklama

Tehdy si v létě vysoké teploty vyžádaly v Evropě několik desítek tisíc životů. Kromě zdravotních problémů panují obavy také z lesních požárů. Ve Španělsku čekají už dnes odpoledne venkovní teplotu přes 40 stupňů Celsia, k této hranici se přiblíží teploty zřejmě i ve Francii, Itálii či Německu.

Na několika místech Španělska dosahovaly už ráno teploty 29 stupňů, přes den mají mnohde překročit čtyřicítku. Na severu a v centrální části země tak budou o pět až deset stupňů vyšší, než je v těchto regionech v červnu obvyklé.

"Teploty budou stoupat, vrcholu dosáhnou o víkendu, kdy mohou vystoupit až na 44 stupňů, 42 je ale jistých," uvedl mluvčí španělské meteorologické agentury Aemet Fernando García. Vedra podle něj vydrží až do úterý příštího týdne.

Až čtyřicetistupňová horka očekávají dnes i v části Francie, jejíž úřady v předchozích dnech opakovaně vyzývaly zejména děti a starší lidi, aby ve vedrech zůstali doma. Paříž například nechala i v noci otevřené parky, aby si tam lidé večer mohli odpočinout. Stejně jako například Lyon informovala občany, kde jsou klimatizované veřejné prostory, například muzea. V Paříži a dalších městech pak začaly úřady zakazovat provoz starších aut či nákladních vozů, které produkují více emisí.

Ministerstvo školství kvůli horku odložilo na příští týden celostátní středoškolské zkoušky, které se měly konat ve čtvrtek a v pátek. Stovky škol a školek po celé Francii zůstanou v tyto dva dny zavřené.

Od vyhlášení výstrahy pro jih Francie zemřeli na tamních plážích po koupání v moři tři senioři, uvádí dnes na svém webu televize LCI. V pondělí nedaleko městečka Agde podlehl srdeční zástavě 70letý muž, když zrovna vycházel z vody. Podobný scénář se dvakrát opakoval v úterý, a to ve Frontignan-Plage a Carnonu. Zemřela 62letá žena a 75letý muž.

V Německu vlna veder, v některých médiích nazývaná Ulla, nejhůře zasáhne hlavně jihozápad. V Sársku a Porýní by se teploty mohly vyšplhat až na 40 stupňů, uvedla dnes agentura DPA s odvoláním na německé meteorology. Není vyloučeno, že padne teplotní rekord, minimálně pro červen. Nejvyšší teplotu v Německu dosud meteorologové zaznamenali v bavorském Kitzingenu v létě 2015, kdy naměřili 40,3 stupně. Pro červen drží s 38,5 stupně rekord obec Bühlertal, ležící nedaleko francouzského Štrasburku.

Teplotní rekordy pro červen se čekají dnes nebo ve čtvrtek i na západě Rakouska, kde meteorologové předpovídají kolem 37 stupňů Celsia. Už v úterý padl místní červnový rekord pro Tyrolsko, když tam naměřili 36,7 stupně.

Nedaleko Salcburku u jezera Attersee museli v noci na dnešek zachraňovat osmadvacetiletého alpinistu z Prahy, který se vydal se svým o dva roky mladším kamarádem z Českých Budějovic na vrchol hory Mahdlgupf. Mladší z horolezců se vrátil, druhý ale ve výstupu pokračoval a kolem desáté večer pro něj museli vyrazit záchranáři, uvedla agentura APA.

Témata: počasí | léto | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky