Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V části ropovodu Družba byla zjištěna nová kontaminace ropy

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

V části ropovodu Družba vedoucí z Běloruska do Polska byla ve středu zjištěna nová kontaminace ropy organickými chloridy. Podle zpravodajského serveru RBC to oznámil ruský provozovatel ropovodů Transněfť. Dodávky ropy byly v tomto úseky ve středu večer přerušeny, dnes ráno však byly obnoveny.

Dnešní měření ukázalo, že znečištění se vrátilo pod stanovený limit. Proto mohly být dodávky ropy obnoveny. O obnovení dodávek podle Transněfti rozhodla polská strana, píše RBC.

Ropovod vedoucí z Ruska se v Bělorusku rozděluje na dvě větve. Severní vede do Polska a Německa, jižní přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky.

Na konci dubna se do ropovodu Družba dostala ropa znečištěná organickými chloridy, které mohou poškodit rafinerie. Země napojené na Družbu proto dovoz prostřednictvím tohoto ropovodu dočasně zastavily. Do České republiky byl dovoz obnoven koncem května.

Kapacita ropovodu Družba činí až jeden milion barelů ropy denně, což je zhruba jedno procento globální poptávky.

Témata:  ropa Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 7:35

Americký Senát schválil vojenskou pomoc pro Ukrajinu a Izrael. Biden slíbil dodávky ještě tento týden

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy