Eurovolby 2019 Slovensko: Ficův vládní Směr-sociální demokracie vede

Ve volbách do Evropského parlamentu na Slovensku získávají zatím nejvíce hlasů vládní strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica a koalice proevropských neparlamentních stran Progresivní Slovensko a Spolu (PS/Spolu).

Eurovolby 2019 Slovensko
reklama

Vyplývá to z neoficiálních předběžných výsledků z okrskových komisí. Na třetím místě je protiunijní krajně pravicové uskupení Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS).

Hlasování, v němž Slováci vybírali 14 europoslanců, se konalo v sobotu. Oficiální konečné výsledky budou zveřejněny po ukončení voleb v celé EU, tedy dnes pozdě večer.

Po sečtení 500 z 5940 volebních okrsků na Slovensku těsně vede Směr-sociální demokracie se ziskem zhruba 19 procent hlasů, koalice Progresivní Slovensko a Spolu zaostává o jedno procento. Třetí Kotlebova Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) má přes 13 procent. Každá z těchto tří stran by si zmíněným výsledkem v europarlamentu mohla zajistit tři křesla, napsal slovenský list Pravda.

Podle deníku SME ve větších městech dominuje Progresivní Slovensko a Spolu, v menších městech naopak Směr-sociální demokracie, případně LSNS. Pro vládní Směr-SD znamená zisk 19 procent hlasů ústup z dřívějších pozic; v eurovolbách před pěti lety strana získala 24 procent, připomněly tiskové agentury.

Do Evropského parlamentu by se ještě se ziskem 11 procent hlasů a dvěma mandáty mělo dostat Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) a s 9,6 procenta a stejným počtem mandátů také strana Svoboda a Solidarita (SaS). Naději na jedno místo v europarlamentu mají s necelými sedmi procenty Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO).

Parlamentní politická uskupení Slovenská národní strana (SNS), Jsme rodina a Most-Híd nepřekonaly hranici pěti procent.

Podle odhadů odevzdalo na Slovensku v eurovolbách svůj hlas okolo 20 procent lidí. V minulých volbách do EP, které se konaly před pěti lety, byla volební účast na Slovensku pouhých 13 procent.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky