Čínské aerolinky chtějí odškodné za problémy s boeingy 737 MAX

Tři největší čínské letecké společnosti požadují od americké strojírenské firmy Boeing kompenzace za ztráty, které jim přineslo zastavení provozu a dodávek letounů 737 MAX po dvou tragických nehodách. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na čínskou státní televizi.

China Southern Airlines
reklama

Odškodnění požadují aerolinky Air China, China Southern Airlines a China Eastern Airlines. Čína byla první zemí, která leteckým přepravcům nařídila pozastavení provozu letounů 737 MAX, upozorňuje Reuters.

Odškodné již po Boeingu požadují i aerolinky z jiných zemí, například turecká společnost Turkish Airlines, americká firma United Airlines, irský Ryanair či Flydubai ze Spojených arabských emirátů.

Boeing 737 MAX 8 společnosti Ethiopian Airlines se 10. března zřítil krátce po startu z etiopské Addis Abeby. Na palubě bylo 157 lidí, nikdo nepřežil. Stejný stroj měl nehodu loni v říjnu, kdy letadlo nízkonákladové společnosti Lion Air se 181 pasažéry a osmi členy posádky na palubě havarovalo krátce po startu z letiště v Jakartě. Ani tehdy neštěstí nikdo nepřežil.

Provoz letounů Boeing 737 MAX byl po těchto nehodách po celém světě pozastaven. Boeing v polovině března rovněž přerušil dodávky strojů 737 MAX zákazníkům. Začátkem dubna pak oznámil, že se rozhodl dočasně snížit tempo jejich výroby téměř o pětinu na 42 strojů měsíčně.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky