Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z britského parlamentu se nedaří vyhnat drzé myši

Westminsterský palác
Westminsterský palác
Foto: Pixabay

Členové britského parlamentu se potýkají se zapeklitým problémem, který jim otravuje politický život. A konec je v nedohlednu. Tentokrát není řeč o brexitu, ale o drzých myších, které obývají Westminsterský palác a které neváhají běhat po stolech za bílého dne, napsala agentura Bloomberg.

Myši jsou ke spatření též v parlamentních kavárnách a barech, kde si budují pelechy ze starých papírů. Problém přetrvává roky, přestože úřady vynaložily stovky tisíc liber, aby jej vyřešily.

"Skoro každý už tu viděl, jak běhají kolem a dělají si disco," řekla labouristická poslankyně Thangam Debbonaireová. Na hlodavce narazila i v kavárně v Dolní sněmovně, když s sebou měla návštěvu. "Když jsme jedli koláč, myš mi přeběhla po noze a pak si jednoduše sedla a začala se cpát drobky. Nebyla vůbec plachá," uvedla poslankyně.

Na myši narazili i další zákonodárci. "Před několika lety jsem přišel do kanceláře a členové mého týmu stáli na stolech a křičeli. Prostory jsme pak museli na několik dní opustit," uvedl konzervativní poslanec Robert Halfon. Od doby, co se myši prokousaly krabicí s čajem, prý raději nenechává v kanceláři jídlo ani prázdné kelímky od kávy v koši.

Příslušné úřady ve finančním roce 2017-2018 vydaly na boj s myšmi, moly, krysami a dalšími nezvanými obyvateli parlamentu 119.000 liber (3,6 milionu Kč). Deratizace se týkala jak Westminsterského paláce z 19. století, tak dalších, novějších budov.

Krom hygienických a zdravotních dopadů výskytu myší také hrozí, že hlodavci překousají elektrické kabely, čímž se zvyšuje riziko požáru viktoriánské budovy. Ta i tak potřebuje velké opravy. Poslanci se patrně postěhují uprostřed příštího roku.

Vedle myší bojuje správa parlamentu i s moly, kteří ohrožují čalounění starého nábytku a historické koberce. "Bojím se, že kdybych v této komoře zasedal ještě dlouho, postavil bych se a zjistil, že mám z oblečení krajku," uvedl loni člen Sněmovny lordů Richard Gilbey.

Vedení parlamentu uvedlo, že situaci zhoršuje blízkost řeky Temže a současné práce na budově.

Témata:  Velká Británie Westminsterský palác

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy