V pondělí naprší, ale bude to stačit? Předpověď počasí na 29. dubna

Počasí u nás začne ovlivňovat tlaková níže nad Karpaty spojená s frontálním systémem, informuje ČHMÚ.

Déšť, ilustrační fotografie
reklama

Počasí v noci (22-07):
Oblačno až zataženo, zpočátku na severovýchodě, postupně na celé Moravě a v severovýchodní polovině Čech s deštěm, na severovýchodě i vydatnějším. V jihozápadní polovině zpočátku polojasno. Nejnižší teploty 8 až 4 °C, na jihozápadě a západě až 2 °C. Mírný severozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Tlaková tendence: setrvalý stav nebo slabý pokles


Počasí přes den (07-24):
Oblačno až zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky, na horách na severu i vydatnější srážky. Později na Moravě a ve Slezsku srážky jen místy a na severovýchodě ojediněle i bouřky. Nejvyšší teploty 8 až 12 °C, na Moravě a ve Slezsku 12 až 16 °C. Mírný severozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Tlaková tendence: slabý až mírný pokles

Srážky v nadcházejících týdnech rozhodnou o tom, jaké letos bude sucho. Pokud zaprší, ty nejhorší prognózy by se nemusely naplnit, řekl ČTK ředitel Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Mark Rieder. Podle rektora České zemědělské univerzity Petra Skleničky ale chybí v krajině téměř roční úhrn srážek. Předpokládá, že i letošek bude extrémně suchý a teplý. Pokud bude tento stav pokračovat, dopady na zemědělskou produkci, kondici lesů i stav vodních toků budou tvrdé, dodal.

Čerpání vody řeší novela vodního zákona, o níž bude brzy jednat vláda. Podle původního návrhu budou například obce s rozšířenou působností moct používání vody omezovat. Lidé, dokud jim teče voda z kohoutku, nemají podle Riedera pocit, že je problém se suchem vážný.

Na sucho se připravují i elektrárny. Mluvčí ČEZ Martin Schreier ČTK řekl, že během prvních tří měsíců roku byla výroba v elektrárnách firmy na dlouhodobém průměru. "Duben už je výrazně horší a čísla celkově snižuje. Aniž bychom chtěli predikovat, protože do konce roku je ještě daleko, tak bez nějaké výrazné pomoci přírody nastane situace jako loni, kdy velké elektrárny vyráběly pouze na určitou část svého výkonu a malé musely být nárazově odstavovány," uvedl. Výroba ve vodních elektrárnách ČEZ v ČR se loni snížila proti předloňsku o 9,2 procenta na 1,88 miliardy kilowatthodin.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky