Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boeing 737 MAX se do vzduchu hned tak nevrátí. American Airlines prodloužily rušení letů

Boeing 737 MAX
Boeing 737 MAX
Foto: Pixabay

Největší americké aerolinky American Airlines opět prodloužily termín rušení letů kvůli pokračujícím problémům s letadly typu Boeing 737 MAX. Až do poloviny srpna by tak denně nemělo vzlétnout zhruba 115 plánovaných spojů, uvedla firma ve svém nedělním prohlášení. To je zhruba 1,5 procenta denních letů v létě. Původně American Airlines oznámily, že lety svými 24 Boeingy 737 MAX ruší do 24. dubna, poté se hovořilo o začátku června.

American Airlines jsou již druhou velkou americkou leteckou společností, která se rozhodla rušit lety během rušné letní sezony, připomněla agentura AP. Již začátkem dubna oznámila stejný krok společnost Southwest Airlines. Tento největší provozovatel letadel Boeing ruší lety stroji typu 737 MAX do 5. srpna.

Provoz letadel 737 MAX je nyní pozastaven i v dalších částech světa včetně Evropy kvůli dvěma tragickým nehodám tohoto stroje v Indonésii a v Etiopii. Firma pozastavila také dodávky zákazníkům. Nyní se snaží zlepšit software, aby zajistila, že se podobné nehody nebudou opakovat. Etiopští vyšetřovatelé označují za jeden z faktorů březnové tragédie softwarový problém stabilizačního systému MCAS.

Americký prezident Donald Trump dnes firmě Boeing na twitteru poradil, aby model 737 MAX poté, co jej opraví, přejmenovala. "Já možná o značkách moc nevím (ale zato jsem se stal prezidentem!), ovšem kdybych byl Boeingem, OPRAVIL bych Boeing 737 MAX, vylepšil ho & dal letadlu NOVÉ JMÉNO. Žádný další výrobek neutrpěl tolik, co tento. Ale znovu říkám, co já vím?" napsala hlava Spojených států na svůj twitterový účet. Model 737 MAX je nejprodávanějším letadlem společnosti Boeing, připomněla agentura Reuters.

Boeing 737 MAX 8 společnosti Ethiopian Airlines se 10. března zřítil krátce po startu z etiopské Addis Abeby. Na palubě bylo 157 lidí, pád stroje nikdo nepřežil. Stejné letadlo nízkonákladové společnosti Lion Air se 181 pasažéry a osmi členy posádky na palubě havarovalo už loni v říjnu krátce po startu z letiště v Jakartě. Ani toto neštěstí nikdo nepřežil.

Témata:  Boeing 737 Max

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 11:39

Předpověď počasí na noc a středu 17. dubna

Mezi tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad východním Atlantikem k nám bude nadále proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy