Vichřice Eberhard: Bez proudu zůstávají ještě tisíce domácností

Přes 6000 odběratelů společnosti ČEZ nadále zůstává bez proudu po vichřici, která v neděli a v noci na pondělí zasáhla většinu Česka. Kvůli velkému množství poruch na vedení trvá v osmi okresech na severu Česka kalamitní stav, informovala dnes ráno mluvčí společnosti ČEZ Distribuce Soňa Holingerová. Stovku zákazníků bez elektřiny hlásí distribuční společnost E.ON, která už odvolala kalamitní stav ve všech třech krajích, ve kterých působí.

Ilustrační fotografie
reklama

Dnes ráno řešily poruchové čety společnosti ČEZ čtyři desítky poruch na vedení vysokého napětí. "Zároveň pracujeme na opravách na hladině nízkého napětí," doplnila Holingerová.

Kvůli následkům vichřice vyhlásil ČEZ v noci z neděle na pondělí kalamitní stav v deseti krajích. V pondělí večer se ale situaci podařilo zlepšit natolik, že v převážné většině krajů byl kalamitní stav zrušen. V platnosti zůstává pouze v osmi okresech, a to na Děčínsku, Českolipsku, Trutnovsku, Rychnovsku, Olomoucku, Šumpersku, Bruntálsku a Opavsku.

Distribuční společnost E.ON měla dnes ráno bez proudu pouze 100 odběratelů. Firma už v pondělí večer odvolala kalamitní stav na jižní Moravě a na Vysočině. "Vzhledem k aktuální situaci a předpovědi počasí ho nyní odvoláváme také v jižních Čechách," oznámila mluvčí firmy Martina Slavíková.

Česko v neděli a v noci na dnešek zasáhl velmi silný vítr, který lámal stromy, trhal střechy a komplikoval dopravu. V pondělí ráno bylo v celém Česku bez proudu kolem 315.000 odběratelů.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky