V Británii roste počet pobodání. Řetězce přestanou prodávat nože

Britský obchodní řetězec Asda se rozhodl vyřadit do konce dubna z nabídky kuchyňské nože v reakci na výrazný nárůst případů pobodání, jejichž oběťmi jsou hlavně mladí lidé. Minulý víkend byli v Londýně a Manchesteru zabiti nožem dva sedmnáctiletí Britové, počátkem tohoto týdne skupina útočníků ohrožovala noži studenty na koleji v hrabství Lancashire.

Ilustrační fotografie
reklama

Osobám mladším osmnácti let je v Británii zakázáno nože prodávat. Podle prohlášení britského řetězce, který je součástí koncernu Walmart, se kuchyňské nože v obchodech často kradou. "Proto jsme se rozhodli vyřadit toto zboží z našich obchodů," uvedl viceprezident Asda Nick Jones.

Podle údajů britských zdravotníků přibylo za posledních pět let dětí a mladých lidí do 16 let ošetřených s bodnými zraněními téměř o sto procent. Minulé pondělí tragický trend řešili poslanci britského parlamentu, kteří vládu vyzvali k rychlým krokům. Ministr vnitra Sajid Javid však prohlásil, že problém nemá jednoznačné řešení, uvedla stanice BBC.

Premiérka Theresa Mayová nedávno uvedla, že chápe obavy Britů z rostoucího počtu podobných útoků, ale že podle ní nijak nesouvisí s poklesem počtu policistů v ulicích. V souvislosti s úspornými opatřeními za posledních téměř deset let ubylo jen v Anglii a Walesu podle BBC na 20.000 policistů.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky