EK nařídila Česku skončit s kontrolami polského hovězího, salmonela byla i v kuřecím

Evropská komise vyzvala Česko, aby ukončilo mimořádné kontroly polského hovězího zahájené kvůli nálezu salmonely v jedné zásilce masa, Česko ale podle Státní veterinární správy (SVS) požadavek odmítne. Veterináři zároveň oznámili nález salmonely ve víc než tunové zásilce polského kuřecího v Lounech, našli také zbývající hovězí ze zásilky podezřelé na salmonelózu.

Ilustrační fotografie
reklama

Evropská komise v dopise zaslaném v pondělí českému ministrovi zemědělství Miroslavu Tomanovi (za ČSSD) požádala o ukončení českých opatření ke konci tohoto týdne. Komise došla k závěru, že zavedené kroky se "zdají být nepřiměřené incidentu", řekla dnes ČTK její mluvčí Anca Paduraduová. Podle ústředního ředitele SVS Zbyňka Semeráda Česko výzvu odmítne. "Pokud Polsko přijme vhodná legislativní opatření, která zabrání pochybení, jako je nelegální porážka nebo kontaminované maso, jsme připraveni mimořádné kontroly zrušit," řekl ČTK mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Podle něj Poláci avizovali, že do konce března přijmou kroky, kterými by se veterinární dozor měl zlepšit.

Dopis komise do Prahy končí upozorněním, že pokud nebudou česká opatření zrušena, předloží komise věc do deseti dnů členským státům na jednání Stálého výboru pro potraviny EU. Ten by následně mohl v hlasování rozhodnout o tom, že Česko musí přijaté kroky zrušit. Podle Semeráda bude až na hlasování členských států, zda česká opatření skončí, zatím výzva komise není právně závazná. Pokud by se veterináři rozhodli opatření nerušit, nejspíš by ze strany Evropy přišly sankce.

Mimořádná veterinární opatření, podle kterých se musí hovězí z Polskapřed uvedením na český trh na salmonelu testovat v akreditovaných laboratořích, platí od minulého čtvrtka. Vyvolal je nález salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska. Kde závadné maso skončilo, veterináři zjistili do pátku. V pondělí se ale ukázalo, že do Česka bylo ze stejné šarže masa dovezeno dalších 1164 kilogramů hovězího. Toto maso veterináři postupně našli do dneška. Část z něj už byla snědena, tepelná úprava ale bakterie salmonely zničí.

Salmonelu v kuřecím masu veterináři našli v lounském velkoobchodním skladu Petr Novotný - Gastroplus v zásilce 1200 kilogramů mražených kuřecích stehen z Polska. Veterináři nyní zjišťují, kam maso dále šlo, část zásilky byla distribuovaná do stravovacích služeb. Kontaminovaného masa může být více, stejná šarže šla i do Královéhradeckého, Zlínského a Olomouckého kraje. Lounská firma ve spolupráci s veterináři zastavila prodej celé dodávky, řekl ČTK její majitel. Firma podle něj není přímý dovozce ze zahraničí a dodavatel deklaroval, že testy provedené před distribucí jsou negativní. Původcem zboží je polská společnost Inter-Natural 2000.

"Uvedených 1200 kilogramů kuřecího masa bylo součástí zásilky stejné komodity téhož původu o celkové hmotnosti 4800 kilogramů. Veškeré nedistribuované mražené drůbeží maso, celkem 3940 kg, bylo zajištěno a uskladněno odděleně a čeká se na laboratorní výsledky," uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček. V drůbežím mase bývá salmonela častěji než v hovězím.

Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění. Lze je zničit dostatečným tepelným opracováním potravin. Do organismu pronikají výhradně ústy, vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky